Băsescu îl contrează pe Isărescu

03 Aug 2015
Băsescu îl contrează pe Isărescu
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, luni, pentru B1TV, că acel Comitet de Supraveghere Macroprudenţială, al cărui scop este de a avertiza Guvernul dacă vreuna dintre deciziile sale pun în pericol stabilitatea financiară a țării, nu poate avea alt rol decât cel consultativ.

”Nu are atribuțiuni supraguvernamentale și cei care au scris atribuțiunile trebuie să se uite în recomandările UE că acest organism este doar consultativ. El nu poate avea atribuțiuni care nu corespund Constițutiei, adica nu poate să fie mai mare decât Guvernul, mai important decât președintele”, a declarat Traian Băsescu.

Aprobat de Guvern pe 22 iulie, Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială va fi condus de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Și ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. susține că rolul Comitetului Naţional Pentru Supraveghere Macroprudenţială este să emită recomandări pe care Executivul este obligat să le ia în considerare, dar nu neapărat să le aplice.

"E un comitet care emite recomandări de care guvernul sau celelalte structuri ale statului, în mod normal, sunt obligate să le ia în considerare, nu neapărat să le aplice. În lege spune clar că, în situaţia în care aceste recomandări nu pot fi aplicate, se argumentează de ce acest lucru nu este posibil şi este decizia guvernului. Este şi cazul Consiliului Fiscal, care emite o opinie pe care guvernul este obligat să o ia în calcul, nu să o şi aplice. Dacă am argumente care arată clar că nu este nevoie să aplic ceea ce acest Consiliu emite ca recomandare, nu se aplică", a explicat, sâmbătă seara, ministrul, la Antena3.

Alte stiri din Business

Ultima oră