SCENĂ IREALĂ în Oceanul Pacific! Ce au filmat camerele video în CRATERUL unui vulcan subacvatic, în apropierea insulelor Solomon (VIDEO)

11 Iul 2017
SCENĂ IREALĂ în Oceanul Pacific! Ce au filmat camerele video în CRATERUL unui vulcan subacvatic, în apropierea insulelor Solomon (VIDEO)

Oceanograful Brennan Phillips și echipa sa de cercetare au făcut o descoperire fabuloasă în Pacificul de sud-vest, în apropierea insulelor Solomon (la est de Papua Noua Guinee). Potrivit Science Alert, în interiorul vulcanului subacvatic Kavachi oamenii de știință au găsit...rechini!

Într-o expediție de patru zile, specialiștii au vrut să descopere activitate hidrotermală în largul insulelor Solomon. Kavachi nu a erupt în timpul cercetărilor, așa că experții au putut plasa echipament, incusiv o cameră video performantă, chiar în craterul vulcanului. Iar surpriza a fost de proporții!

În înregistrări, cercetătorii au văzut că în interiorul vulcanului trăiesc, fără să fie afectați de aciditatea și mediul ostil, rechini ciocan și rechini lucioși.

"Niciodată nu știi peste ce vei da atunci când lucrezi la mare adâncime. Cu cât te scufunzi mai mult, cu atât devine mai bizar. Nimeni nu a mai fost acolo. Punct. Nimeni nu s-a mai scufundat la o asemenea adâncime așa că am fost extrem de enruziasmați. Eram siguri că vom găsi lucruri interesante", a declarat Brennan pentru National Geographic.

În mod normal, camerele video subacvatice pot filma câteva ore. Echipa a luat însă decizia că era mult prea riscant așa că a lăsat-o în funcțiune, în craterul vulcanului, doar o oră.

"Într-una dintre înregistrări, pot fi văzute meduze...apoi câțiva peștișori. Apoi, apar rechinii. Și par în mediul lor natural, nu într-unul ostil. Acum îmi doresc să aflu de ce se află acolo și cum supraviețuiesc într-un astfel de mediu, cum s-au adaptat", mai spune Brennan.

Vulcanul subacvatic Kavachi a erupt cu violenţă în Oceanul Pacific la dată de 14 mai, în anul 2000, formând noi insule în arhipelagul Solomon, fenomen extrem de rar. Kavachi face parte din cel mai activ arc de vulcani submarini situat în Sud-Vestul Pacificului.

Numit astfel după un zeu al apei al locuitorilor indigeni ai grupului de insule Noua Georgie, vulcanul a revenit cu noi erupţii de aproape opt ori, de la prima erupţie înregistrată, în 1939. Vulcanul are o locaţie tectonică interesantă, numită "triplă junctiune", platoul indo-australian şi platoul Oceanului Pacific.  

Alte stiri din Bizar

Ultima oră