EXCLUSIV. Interviu cu Gerald Schweighofer: "Protestele, bazate pe informații eronate și speculații, nu pe cifre și fapte"

21 Mai 2015
EXCLUSIV. Interviu cu Gerald Schweighofer:
Patronul companiei austriece Holzindustrie Schweighofer, Gerald Schweighofer, a acordat un interviu în exclusivitate publicaţiei mariustuca.ro în care vorbeşte pe larg despre modificările aduse Codului Silvic, cum i-a întâlnit pe politicienii români, dar şi despre filmările realizate de organizaţia internaţională de mediu EIA. Această organizaţie acuză compania austriacă de faptul că cumpără lemn tăiat ilegal de pe piaţa românească.

Reporter: Care sunt motivele pentru care nu susțineti forma actuală a Codului Silvic?

Gerald Schweighofer: Codul Silvic are rolul de a reglementa gestionarea responsabilă și durabilă a pădurilor, lucru pe care îl apreciem și îl susținem. Însă versiunea actuală a proiectului de lege interferează cu legile concurenței și ale liberului schimb. În forma sa actuală, Codul Silvic nu protejează pădurile, ci afectează afaceri, pune în pericol locuri de muncă și contravine legislației europene.

■ De ce vă afectează prevederile noului Cod Silvic?

■ Nu este vorba doar despre noi. Ci despre întreaga industrie prelucrătoare a lemnului, despre toate companiile implicate, despre angajații, clienții și partenerii lor internaționali. Toți aceștia vor fi afectați de o limitare aleatorie a cotei de piață .

Aţi apelat la ajutorul Ambasadei Austriei să vă intermedieze diverse întâlniri cu reprezentanţii statului. Care au fost rezultatele?

■În urma relatărilor apărute în media, compania noastră a fost contactată de mai multe instituții care ne-au solicitat informații și puncte de vedere. Pe lângă faptul că am trimis un punct de vedere la Ambasada Austriei, am adresat autorităților române scrisori deschise referitoare la obiecțiile noastre privind noul proiect. Este dreptul oricărei companii de a informa autoritățile și de a-și exprima preocuparea privind reglementări cu posibile efecte negative.Sperăm ca lucrurile semnalate de noi să fie luate în considerare de către factorii de decizie. Toate aceste scrisori sunt publicate pe website-ul companiei noastre.

Cum comentaţi faptul că se vor interzice exporturile pentru o perioadă de trei luni?

■Fiind un subiect aflat încă în faza de propunere, nu îl putem comenta. Însă, încă o dată, nu este vorba doar despre noi. Întreaga industrie prelucrătoare a lemnului, toate companiile implicate, angajații, clienții și partenerii internaționali ai acestora vor fi afectați de o astfel de limitare aleatorie a cotei de piață. O astfel de decizie încalcă tratate internaționale. Clienții internaționali vor fi nevoiți să găsească furnizori în alte țări și nu avem nicio certitudine că aceștia vor reveni în România la finalul celor trei luni. O astfel de măsură pe termen scurt ar putea aduce României numeroase probleme pe termen lung.

■ În această situaţie, ce măsuri o să luaţi?

■E nevoie mai întâi de o evaluare a tuturor posibilităților înainte de a avea o reacție care să minimizeze un posibil impact negativ asupra angajațiilor, familiilor lor și asupra celor care desfășoară activități conexe.

■ Ştim că aţi ajutat foarte multe persoane care aveau probleme medicale grave. Pentru câţi politicieni români aţi plătit tratamentele medicale în străinătate?

■Compania noastră susține în mod frecvent proiecte și instituții în domeniul sănătății. Principalii beneficiari ai acestor proiecte au fost spitale și unități de învățământ.Am contribuit la renovarea unor spitale și la achiziția de echipament medical. În ultimii trei ani am donat peste 3,6 milioane de euro pentru acest gen de proiecte.

■ Exportaţi foarte multă materie primă din România. De ce nu exportaţi produse finite?

■ Nu este deloc adevărat, aceasta este una dintre poveștile eronate. În realitate, Holzindustrie Schweighofer nu exportă deloc lemn neprelucrat; noi prelucrăm buștenii în România și exportăm numai produse finite și semifinite (produse rindeluite, lambriuri și dușumele, panouri încleiate, produse îmbinate în dinți, grinzi lamelare, panel, panel cu film etc.). Mai mult, noi importăm bușteni pentru a-i prelucra în România și a-i transforma în produse cu valoare adăugată ceea ce generează mii de locuri de muncă în țară.

■ În timpul filmărilor realizate de organizaţia EIA, angajaţii dvs şi-au arătat disponibilitatea de a cumpăra lemn tăiat ilegal...

Acest lucru nu se practică deloc în compania noastră. Acuzațiile împotriva noastră, aduse de către EIA printr-un material video sunt în totală contradicție cu practicile noastre în domeniu. În acest moment ne confruntăm cu un material video editat și o situație în care afirmațiile EIA sunt în totală contradicție cu ce declară angajații noștri că au spus în realitate. Pentru a verifica conținutul video, am solicitat EIA în mod repetat să ne permită accesul sau vizionarea materialului needitat. Aceasta ar fi singura cale ar face posibilă confirmarea acuzațiilor într-o manieră corectă și obiectivă în scopul de a lua măsuri disciplinare corespunzătoare. Din păcate, EIA ne refuză dreptul de a viziona materialul needitat. Din punctul nostru de vedere, vom continua să facem tot ce este posibil pentru a clarifica toate întrebările ridicate.

■ Atunci, de ce au ieşit oamenii în stradă pentru a protesta împotriva companiei dvs.?

Înțelegem că românii sunt preocupați de pădurile din țara lor și de felul în care sunt administrate. Acestea sunt preocupări pe care le împărtășim și noi și ca experți știm că este destul loc pentru îmbunătățiri în sistemul forestier. Din păcate, protestele care au implicat compania noastră sunt deseori bazate pe informații eronate și speculații, nu pe cifre și fapte. Noi, ca prelucrători de lemn, aflați la capătul lanțului de producție, avem competențe limitate să acționăm în mod direct asupra pădurilor. Aceasta este în principal responsabilitatea proprietarilor de păduri și a autorităților în domeniu. Cu toate acestea am reacționat și am extins controalele interne și regulile impuse furnizorilor în fabricile noastre. În continuare, vom lucra și vom sprijini împreună cu organizațiile de mediu și autoritățile proiecte în domeniul exploatării sustenabile a pădurilor din România. Sperăm să putem prezenta curând prima inițiativă de acest fel.

Ce le transmiteţi protestatarilor?
 
■ Susținem toate manifestările pentru sustenabilitate și un sistem de control mai bun atâta timp cât acestea sunt echilibrate, corecte și sunt îndreptate către cei responsabili și nu – după cum am explicat – către compania noastră. În același timp suntem îngrijorați în legătură cu cei 2.700 de angajați ai noștri și familiile lor, care sunt foarte afectați de ultimele evenimente. Invităm organizațiile de mediu să ni se alăture într-un dialog pe tema îmbunătățirii situației și a dezvoltării unui sistem de control mai eficient.
 
Câte întâlniri aţi avut cu domnul Dan Mihalache, dar şi cu doamna Lucia Varga? 
 
■ Nu ne amintim să-l fi întâlnit pe domnul Mihalache. Deși nu putem exclude posibilitatea să-l fi văzut vreodată întâmplător cu ocazia vreunui eveniment în trecut, putem afirma cu tărie că nu a existat nicio relație de afaceri cu acesta. Afirmații care susțin acest lucru sunt total greșite. Gerald Schweighofer a avut o întâlnire oficială cu doamna ministru Lucia Varga, precum și cu alți câțiva miniștri și oficiali. În mediul de afaceri dialogul este un lucru normal.
 
Cu domnul preşedinte Klaus Iohannis aţi avut vreo întâlnire?
 
■ Pe domnul Preşedinte Klaus Iohannis l-am întalnit doar în urma cu 8-10 ani, o singură dată, când acesta era primarul Sibiului, ocazie cu care ne-am prezentat compania.
 
Aţi ameninţat autorităţile române cu disponibilizări, dacă se va promulga noul Cod Silvic?
 
■ Nu, nu am amenințat niciodată pe nimeni. Tot ce am făcut a fost să adresăm scrisori oficiale și să informăm autoritățile române competente cu privire la punctul nostru de vedere asupra modificărilor noului Cod Silvic și asupra posibilelor consecințe ale implementării acestuia. Este dreptul oricărei companii de a informa autoritățile și de a-și exprima preocuparea privind reglementări cu posibile efecte negative. Sperăm ca lucrurile semnalate de noi să fie luate în considerare de către factorii de decizie. Toate aceste scrisori sunt publicate pe website-ul companiei noastre.

Alte stiri din Anchete

Ultima oră