Zelensky: „România, un prieten care ne-a ajutat în zilele cele mai negre”

10 Oct 2023
Zelensky: „România, un prieten care ne-a ajutat în zilele cele mai negre”

 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe Telegram că a sosit în România pentru o „vizită oficială la bunii nostri vecini . Zelensky, în mesajul său, mulțumește Bucureștiului, spunând că este „recunoscător pentru [asistența] sinceră și pe scară largă” pe care țara a oferit-o Ucrainei, scrie Le Monde.

„Voi fi bucuros să-l văd pe președintele României, Klaus Iohannis – avem o gamă largă de subiecte de negociere”, a continuat Volodymyr Zelensky. „Cooperarea în continuare în domeniul securității” , „dezvoltarea aviației” și „întărirea apărării aeriene” sau chiar „arhitectura de securitate a Mării Negre” sunt toate subiecte pe care președintele ucrainean intenționează să le abordeze în timpul vizitei sale la București.

De la lansarea ofensivei rusești care împiedică accesul la Marea Neagră, România a devenit o răscruce esențială pentru transportul de mărfuri, în special cereale, exportate de Kiev. În cele din urmă, 60% din totalul exporturilor de cereale ucrainene ar trebui să treacă prin teritoriul său. Și spre deosebire de Polonia, Ungaria și Slovacia, România nu a prelungit în septembrie embargoul asupra importului de cereale ucrainene, care fusese aprobat de Bruxelles în primăvară cu titlu temporar.

După întâlnirea cu Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni din București la prânz, șeful statului ucrainean trebuie să meargă în Parlament. De asemenea, a plănuit să se întâlnească cu premierul Marcel Ciolacu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră