VESTE BUNĂ PENTRU MILITARI! Mircea Duşa anunţă creşteri salariale şi sporuri pentru soldaţi şi gradaţi

30 Aug 2015
VESTE BUNĂ PENTRU MILITARI! Mircea Duşa anunţă creşteri salariale şi sporuri pentru soldaţi şi gradaţi
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că propunerile pentru majorarea salariilor militarilor, legate de legea salarizarii unice, au fost redactate, într-o comisie la care au participat vicepremierul Gabriel Oprea şi alţi şefi din structuri militare. „Împreună cu domnul vicepremier Oprea şi cu ceilalţi şefi din structuri militare, încă acum o lună am făcut o comisie care a redactat propunerile noastre legate de legea salarizarii unice. În primul rând, am avut în vedere, în acest proiect de lege, pe care am înţeles că Ministerul Muncii îl agreează, am avut în vedere creşterea salariilor la gradaţi şi la soldaţi", a spus Duşa la  B1 TV.

Ministrul a precizat că în proiect se are în vedere "o creştere substanţială" a salariilor de bază şi a altor sporuri de care beneficiază militarii. „Rezolvăm ca să armonizăm şi acea prevedere din lege ca tinerii şi copiii celor care au avut de suferit în teatrele operaţionale să urmeze şcoală militară", a mai spus ministrul Mircea Duşa. La jumătatea lunii iunie, Guvernul a aprobat, printr-o ordonanţă de urgenţă, calcularea sporurilor personalului militar, din serviciile de informaţii, apărare şi penitenciare să fie calculate pe baza nivelului din decembrie 2009, nu cel din decembrie 2011, când erau drastic limitate, iar salariul celor care execută misiuni speciale "apreciate" de şefi va putea fi majorat cu până la 50%.

În luna martie, Duşa anunţa creştearea salariilor pentru militarii care participă la misiuni externe 

Invocând anumite "neconcordanţe legislative", Guvernul a decis ca la nivelul limitat al bazei de calcul din decembrie 2011 să nu mai fie stabilite în acest an şi sporurile personalului militar, ci doar indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie, introducând însă şi un amendament care impune ca acestea să fie astfel calculate doar dacă nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut.

La începutul lunii martie, ministrul spunea că are în vedere creşterea salariilor care participă la misiuni externe, lefurile acestora fiind printre cele mai mici din NATO. „Militarii care merg în deplasări externe sigur că au o salarizare mai mare şi beneficiază de o diurnă pentru misiunea pe care o realizează, fie că este vorba de Afganistan, fie că e vorba de alte teatre de operaţiuni, printr-o diurnă care se primeşte pentru deplasare. Sigur că, în funcţie de evoluţia economică şi de modificarea legislaţiei, vom avea în vedere şi acest lucru", a spus el.

Ministrul spunea atunci că în 2013 s-a reuşit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, să se aloce un buget mai mare pentru MApN şi să se aprobe, împreună cu Ministerul Finanţelor, o strategie pe termen mediu şi lung de creştere a capacităţii de acţiune a Armatei Române, axată pe modernizarea acesteia. 

Norma de hrană pentru poliţişti şi militari tăiată

Norma de hrană pentru angajaţii Ministerului de Interene şi ai Ministerului Apărării a fost tăiată din nou, iar sumele primite în plus vor fi returnate. Norma fusese majorată la 1 iulie 2015, printr-o ordonanţă de urgenţă, nmai exact la cinci ani după ce fusese tăiată.

Care este explicaţia sindicaliştilor

Iulian Surugiu, preşedintele Sindicatului National al Agenţilor de Poliţie, a explicat pentru site-ul mariustuca.ro de ce s-a schimbat schimbarea în ceea ce priveşte creşterea normei de hrană a poliţiştilor.

„S-a întâmplat acest lucru deoarece, Ministrul Apărării Naţionale- norma de hrană este reglementată prin ordin al ministrului Apărării Naţionale ţi acolo undeva se spune că, dacă alimentele cresc sau scad cu mai mult de 5%, atunci norma de hrană va fi actualizată la valoarea noilor preţuri. Şi cum, în România, TVA-ul la alimente a scăzut cu 15%, preţurile dacă vă uitaţi pe Institutul Statistic al Preţurilor, zic ei, statistic vorbind că au scăzut cu 7% atunci au actualizat din nou norma de hrană. Problema e alta. că în 2013 când au crescut preţurile norma de hrană nu a fost actualizată. Deci, când e de rău pun în practică imediat. Când e de bine, nu mai pun în practică“, a explicat situaţia pentru site-ul mariustuca.ro Iulian Surugiu.

Reamintim că, la începutul lunii iulie, angajaţii din Poliţie şi din Armată au fost anunţaţi că, în loc de 24 de lei, norma lor de hrană a crescut la 27 de lei. Astfel, în ziua de salariu au primit cu 90 de lei în plus. După numai două săptămâni, oficialii s-au răzgândit. Au analizat evoluţia preţurilor alimentelor şi au ajuns la concluzia că reducerea TVA la alimente se reflectă şi asupra normei de hrană. Astfel, în loc de 27 de lei, poliţiştii şi militarii vor primi 25 de lei. Mai mult, ei vor trebui să returneze 60 de lei din cei 90 primiţi în plus la salariul din luna precedentă.

Veste bună, dar nu prea...


Pe 30 iunie, angajaţii anajaţii din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională erau anunţaţi că vor primi norme de hrană mai mari, dar şi mai mulţi bani pentru haine. „Guvernul a stabilit cadrul legal care va permite actualizarea cu rata inflației a valorilor normelor de hrană și de echipament pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, la nivelul anului 2015. Noile reglementări vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2015”, se precizează într-un comunicat al biroului de presă al Guvernului.

Norma de hrană şi haine nu s-a mai majorat din luna iunie 2010. Atunci, conform Legii 118 din 2010, valorile financiare ale normelor de hrană și de echipament au fost reduse cu 25%. În anii 2011 și 2012 au fost întreprinse demersuri legislative pentru revenirea la valorile financiare ale normelor de hrană și de echipament dinaintea intrării în vigoare a Legii 118/2010, fără însă a se atinge nivelul avut în luna iunie 2010.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră