Este posibilă SUSPENDAREA DIN FUNCŢIE a premierului? În ce condiţii îl poate suspenda PREŞEDINTELE IOHANNIS pe Victor Ponta

17 Sep 2015
Este posibilă SUSPENDAREA DIN FUNCŢIE a premierului? În ce condiţii îl poate suspenda PREŞEDINTELE IOHANNIS pe Victor Ponta
Premierul poate fi suspendat din funcţie de către preşedinte, la trimiterea în judecată, doar pentru fapte comise în timpul mandatului, în legislaţie nefiind prevăzute consecinţe pentru situaţia în care un membru al Guvernului este judecat pentru infracţiuni comise în afara mandatului. Reamintim că premierul Ponta a fost trimis astăzi în judecată. El este este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată și de spălarea banilor.

Poate Iohannis să-l suspende pe Victor Ponta? 

Preşedintele Klaus Iohannis poate să dispună suspendarea din funcţie a primului ministru Victor Ponta doar în cazul în care acesta este urmărit penal pentru fapte comise în timpul exercitării funcţiei sale sau atunci când este trimis în judecată, însă tot pentru faptele comise în exerciţiul funcţiei de premier.

În Constituţie, Articolul 109 reglementează "răspunderea membrilor Guvernului". Aici, se arată că "numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie".  Constituţia mai precizează că răspunderea şi pedepsele pentru miniştri sunt stipulate într-o lege specială, a răspunderii ministeriale.

Legea respectivă, 115/1999, precizează la Articolul 7 că „intră sub incidenţa prezentei legi faptele săvârşite de membrii Guvernului în exerciţiul funcţiei lor şi care, potrivit legii penale, constituie infracţiuni", precum şi că "pentru săvârşirea altor infracţiuni, în afara exerciţiului funcţiei lor, membrii Guvernului răspund potrivit dreptului comun". 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră