Papa Francisc a simplificat procedura de recunoaştere a nulităţii căsătoriilor catolice

08 Sep 2015
Papa Francisc a simplificat procedura de recunoaştere a nulităţii căsătoriilor catolice
 Papa Francisc a simplificat procedurile de recunoaştere a nulităţii căsătoriilor catolice. Papa Francisc precizează că preocuparea pentru mântuirea sufletelor este ceea ce l-a determinat pe Succesorul lui Petru „să ofere episcopilor acest document de reformă” în domeniul cauzelor de declarare a nulităţii unei căsătorii. Două scrisori ale Papei Francisc, una către Biserica romană, alta către Biserica orientală apropiată de Roma – reflectă cu putere voinţa lui Jorge Bergoglio de a reduce birocratismul justiţiei vaticane, de a oferi un rol central episcopilor. Şi, mai ales, de a se alătura “numărului enorm de credincioși care, deși doresc să-și îngrijească conștiința, de prea multe ori sunt opriți de structurile juridice ale Bisericii din cauza distanței fizice sau morale” Așadar, ”procese mai rapide și accesibile”, după cum s-a cerut și la ultima adunare a Sinodului Episcopilor despre familie, pentru ca – precizează Pontiful.

Cauzele de declarare a nulității unei căsătorii continuă să fie ”tratate pe cale judecătorească și nu administrativă, pentru a tutela la cel mai înalt grad adevărul legăturii sacre”.

Pentru celeritate, se trece la o singură sentință în favoarea nulității executive, așadar nu mai este nevoie, ca până acum, de două sentințe de același fel, exprimate în primul grad și ulterior în apel. Este înființată figura judecătorului unic, care rămâne un cleric, sub responsabilitatea episcopului, el fiind judecătorul credincioșilor ce i-au fost încredințați. De aici, necesitatea ca atât în dicezele sau eparhiile mari, cât și în cele mici, episcopul însuși să dea un semn în ceea ce privește ”convertirea structurilor” ecleziastice și să nu lase delegată în întregime oficiilor Curiei episcopale funcția judecătorească în domeniul căsătoriei.

La procesul documentar, în vigoare actualmente, se adaugă și un proces mai scurt ”în cazurile în care acuzata nulitate a căsătoriei este susținută cu argumente deosebit de evidente”, de exemplu, când cererea este depusă de ambii soți sau cu consimțământul celuilalt.

Noile norme dispun ca judecătorul cauzei să fie episcopul însuși, ”garantul unității catolice în credință și disciplină”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră