Uniunea Judecătorilor avertizează: STOP presiunii asupra CCR în scandalul Ordonanţei 13!

04 Feb 2017 | scris de Mara Răducanu
Uniunea Judecătorilor avertizează: STOP  presiunii asupra CCR în scandalul Ordonanţei 13!

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, condusa de judecatoarea Dana Girbovan si Asociatia Magistratilor al carei presedinte interimar este judecatoarea dr. Andreea Ciuca, reactioneaza fata de afirmatiile lansate in spatiul public de diversi lideri politici ori de diversi reprezentanti ai presei si ai institutiilor publice.Mai exact, magistratii semnaleaza ca prin discursul lor si prin actiunile pe care le intreprind nu fac decat sa puna presiune pe Curtea Constitutionala a Romaniei in chestiunea OUG nr. 13/2017 privind modificarea NCP si NCPP conform deciziilor CCR.

Cele doua asociatii profesionale ale magistratilor evidentiaza ca orice fel de presiune facuta in acest moment asupra Curtii Constitutionale cu scopul de a-i influenta decizia reprezinta, prin ea insasi, o atingere adusa principiului esential al democratiei.

,,Solicitam de aceea, din nou, tuturor institutiilor, persoanelor publice si cetatenilor sa dea dovada de responsabilitate si sa se abtina de la acte si declaratii care ar putea fi interpretate ca presiuni asupra Curtii Constitutionale, facute cu scopul de a o determina sa pronunte o anumita solutie in cauza cu care este investita,,.  In finalul comunicatului AMR si UNJR solicita Guvernului Grindeanu sa ofere garantii exprese ca va asigura publicarea imediata in Monitorul Oficial a motivarii deciziei CCR, indiferent de continutul acesteia.

Comunicatul comun al UNJR si AMR din data de 4 februarie 2017:

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania solicita liderilor politici, institutiilor publice si reprezentantilor presei sa se abtina de la declaratii si actiuni care pun presiune asupra Curtii Constitutionale ori incurajeaza cetatenii sa o faca, in contextul in care Curtea este chemata sa transeze atat cu privire la constitutionalitatea prevederilor din OUG 13/2017, cat si cu privire la conflicte constitutionale intre puterile statului.

Constatam cu ingrijorare ca incepe sa se repete scenariul de anul trecut, cand Curtea Constitutionala a Romaniei a fost presata public, insistent si repetat, sa dea anumite decizii cu privire la constitutionalitatea unor dispozitii penale referitoare la executarea mandatelor de supraveghere tehnica si la definirea infractiunii de abuz in serviciu.

Amintim tuturor ca statul roman “se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor – legislativa, executiva si judecatoreasca – in cadrul democratiei constitutionale”, unde fiecare putere are un rol determinat, stabilit clar de Constitutie.

Curtea Constitutionala este “garantul suprematiei Constitutiei”, care este legea fundamentala si temeiul statului de drept, asigurand, totodata, respectarea echilibrului intre puteri. Hotararile Curtii Constitutionale sunt “general obiligatorii” si trebuie respectate de toata lumea.

In data de 31 ianuarie 2017, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta nr. 13, Avocatul Poporului, Presedintele Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii au sesizat Curtea Constitutională a Romaniei, in baza competentelor ce le apartin, iar instanta de contencios constitutional urmeaza acum sa se pronunte.

Acest proces dovedeste ca Romania a dobandit in cei 27 de ani de democratie mecanisme de control reciproc si ca principiul esential al democratiei de “checks and balances” intre institutii functioneaza. Prin urmare, orice fel de presiune facuta in acest moment asupra Curtii Constitutionale cu scopul de a-i influenta decizia reprezinta, prin ea insasi, o atingere adusa acestui principiu esential al democratiei.

 

Solicitam de aceea, din nou, tuturor institutiilor, persoanelor publice si cetatenilor sa dea dovada de responsabilitate si sa se abtina de la acte si declaratii care ar putea fi interpretate ca presiuni asupra Curtii Constitutionale, facute cu scopul de a o determina sa pronunte o anumita solutie in cauza cu care este investita.  Nu in ultimul rand, facem un apel public catre Guvernul Grindeanu sa ofere garantii exprese ca va asigura publicarea imediata in Monitorul Oficial a motivarii deciziei CCR, indiferent de continutul acesteia", se arata in comunicatul celor doua asociatii de magistrati. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră