Ungaria ar putea extinde gardul de securitate la granița cu România. Care este REACȚIA României

15 Sep 2015
Ungaria ar putea extinde gardul de securitate la granița cu România. Care este REACȚIA României
Guvernul de la Budapesta a decis să înceapă pregătirile în teren pentru extinderea la granița cu România a gardului pe care îl construiește la frontiera cu Serbia, pentru a face față unei eventuale schimbări a rutei folosite de migranți, a declarat marți ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto, în cadrul unei conferințe de presă, citate de Reuters.

”Am luat decizia de a începe lucrările pregătitoare pentru construcția unui gard de la frontiera sârbo-ungaro-română, cu o lungime rezonabilă, dacă presiunea imigranților se îndreaptă spre România”, a declarat Peter Szijjarto.

Potrivit agentiei de presă croate Hina, preluată de agerpres.ro, perspectivele unei lungi așteptări la granița ungară și posibila încarcerare sau expulzare înapoi în Serbia i-ar putea forța pe mulți migranți să caute rute alternative către vest, spre Croația, sau spre est, prin România, chiar dacă aceste țări nu fac parte din spațiul Schengen.

Anterior, Budapesta a anuțat deschiderea unei proceduri penale împotriva a 60 de imigranți, arestați marți și acuzați de a fi distrus părți ale gardului de sârmă ghimpată de la frontiera cu Serbia, un delict pasibil de cinci ani de închisoare în virtutea legislației intrate în vigoare luni, la miezul nopții.

Poliția a deschis o procedură penală împotriva lor, a precizat Gyorgy Bakondi, purtător de cuvânt al Guvernului, în cursul unei conferințe de presă.
Este vorba de primul mare val de arestări anunțat de la intrarea în vigoare a noii legislații vizând limitarea afluxului de refugiați.
Guvernul a decretat stare de criză din cauza imigraţiei în masă, în două judeţe din sudul Ungariei, a anunţat purtătorul de cuvânt Zoltan Kovacs.

Ungaria şi-a înăsprit legislaţia împotriva migraţiei ilegale, astfel că de la miezul nopţii de luni spre marţi, traversarea ilegală a frontierelor ţării este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu trei ani de închisoare şi expulzarea din ţară.

Traficanţii de persoane riscă pedepse cu închisoarea mai dure decât înainte. De exemplu, cei care organizează astfel de operaţiuni riscă între zece şi 20 de ani de detenţie.

UPDATE

Ministerul român al Afacerilor Externe anunță, într-un comunicat postat pe site-ul său, că a fost informat de către MAE ungar cu privire la această intenţie cu puţin timp înainte de a fi anunţată public.

MAE a informat în timp util, de urgenţă, factorii de decizie competenți din România în legătură cu această situaţie, se arată în comunicatul citat.

Ministerul Afacerilor Externe consideră că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene şi care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. Această poziţie a fost deja comunicată părţii ungare, se mai arată în comunicat.

UPDATE


Ambasada României la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, în cursul zilei de marți, o întrevedere pentru a reitera poziția "fermă" a țării noastre față de intenția părții ungare de a ridica un gard la frontieră și pentru a cere explicații suplimentare referitoare la această inițiativă, precizează MAE într-un comunicat transmis AGERPRES.

''În urma instrucțiunilor exprese ale ministrului român de Externe, Ambasada României la Budapesta a solicitat Ministerului Afacerilor Externe ungar, în cursul zilei de astăzi, o întrevedere pentru a reitera poziția fermă a României față de intenția părții ungare de a ridica un gard la frontiera cu țara noastră și pentru a cere explicații suplimentare referitoare la această inițiativă. După cum este cunoscut, MAE român a reacționat deja public față de intenția părții ungare, partea română apreciind că ridicarea unui gard între două state membre ale Uniunii Europene și care sunt parteneri strategici nu este un gest corect din punct de vedere politic, în conformitate cu spiritul european. 

Poziția părții române fusese comunicată părții ungare chiar la momentul transmiterii intenției construirii gardului'', se arată în comunicatul citat. 

De asemenea, subliniază MAE, în contextul întrevederii solicitate de Ambasada României la Budapesta, partea ungară a informat asupra nemulțumirii legate de o declarație a premierului român privind maniera de tratare a solicitanților de azil de către autoritățile ungare, aspect comunicat ulterior și la nivel public de partea ungară. 

''Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta a mai informat că partea ungară a avut o reacție similară față de toți liderii europeni care au criticat modul de gestionare a crizei migranților de către autoritățile ungare. Ministerul român al Afacerilor Externe consideră că maniera de a acționa a părții ungare, astfel cum a rezultat din acțiunile și mesajele de astăzi, este inadmisibilă și contrară Parteneriatului Strategic. 

Prin aceste acțiuni, partea ungară încearcă să atragă partea română într-o dispută artificială, de natură a distrage atenția de la aspectele de fond ale problematicii migranților și de la efectul de auto-izolare pe care îl au măsurile promovate de partea ungară. MAE român dezaprobă ferm astfel de abordări'', conchide MAE. 

UPDATE

Premierul Victor Ponta a declarat marți seara că decizia Ungariei de ridica un gard la granițe nu rezolvă nimic din problemă refugiaților și "scoate Ungaria din Europa".

"În primul rând, suntem în Uniunea Europeană — noi am vrut, și România și Ungaria și celelalte țări — problema este a tuturor nu este doar a Ungariei sau a României și o putem rezolva împreună. Dacă Ungaria își face așa un gard, de jur împrejur, nu rezolvă nimic din problemă, ba unii oficiali ar trebui să-i ținem acolo, după gard, să nu-i mai lăsăm să se plimbe prin Transilvania, prin cine știe ce alte țări și să spună tot felul de lucruri ciudate. În al doilea rând, avem o situație pe care nu a provocat-o nici România și anume, un grup important, vorbim de zeci de mii de oameni care acum sunt prinși, sunt în Serbia o parte dintre ei și în Macedonia. Nimeni nu se gândește că vor pleca înapoi în Siria, nici că pot să rămână doar în Serbia, Serbia are și ea probleme ei economice și trebuie găsită o soluție pentru cei care sunt acolo", a spus premierul.

Potrivit lui Ponta, gardul din Ungaria seamănă cu sacii de nisip pe care îi pun anumiți cetățeni în jurul unei gospodării inundate.

"Stilul acesta al Ungariei, care își pune un gard, seamănă cu următorul lucru: mi s-a intâmplat în acești ani să merg în zonele afectate de inundații, erau oameni pe care i-am întâlnit și mi-au spus "eu mi-am pus așa, niște saci, ca un gard să nu mai vină apa la mine, să-l inunde pe vecinul". Nu se poate așa ceva, când ai o problemă, când ai o inundație, ieșim toți din case, punem mână de la mână, încercăm să ne ajutăm să îndreptăm lucrurile. Asta nu e o atitudine normală nici într-o comunitate, nici între țări", a spus Ponta.


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră