Un grup de români le-a stricat planurile islandezilor: E o ruşine!

26 Feb 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Un grup de români le-a stricat planurile islandezilor: E o ruşine!

Aproape trei sferturi dintre românii aduşi în Islanda la sfârşitul lunii trecute pentru a munci în fermele agricole de pe insulă s-au întors acasă, fie din cauza vremii reci, fie pentru că nu au vrut să rămână blocaţi acolo, relatează jerseyeveningpost.com.

Industria agricolă s-a bazat pe acest nou influx de personal, esențial pentru a compensa decalajul cauzat de pierderea lucrătorilor polonezi care, în ultimii zece ani, au ocupat majoritatea celor peste 1.000 de locuri de muncă sezoniere din agricultură.

Brexitul, care a dus la o depreciere cu 10% a lirei sterline, alături de îmbunătăţirea situaţiei economice a Poloniei şi joburi mai bine plătite aproape de casă, se numără printre motivele pentru care doar câţiva polonezi au ales anul acesta să lucreze în Jersey.

Charlie Gallichan, cel mai mare fermier din Channel Islands, a spus că dintre cei 61 de muncitori români, alocați să lucreze la Woodside Farms, au rămas doar 15, care s-au descurcat bine acolo unde au fost angajaţi.

 "Munca nu era potrivită pentru majoritatea dintre ei, iar unii au spus că vremea e prea rece, ceea ce este corect. Până acum vremea  a fost mizerabilă, iar agricultorii au rămas în urmă cu recoltarea cartofilor din cauza ploii.

Aducerea românilor nu a funcționat așa cum speram, și nu sunt absolut sigur care este motivul, dar unii dintre ei păreau reticenți să se blocheze în insulă", a declarat fermierul.

Gallichan a mai spus că la sfârșitul lunii ianuarie au sosit 75 de români. Cei care nu au rămas să lucreze pentru el s-au dus la alte ferme și crede că majoritatea au plecat, de asemenea, acasă.

Uniunea Agricultorilor din Jersey a reclamat luna trecută criza forței de muncă din industrie. Aceasta nu este însă o problemă numai pentru Jersey, deoarece fermierii din Marea Britanie și Europa se confruntă, de asemenea, cu o penurie de forță de muncă.

Președintele Uniunii, Peter Le Maistre, a spus că a fost dezamăgit de faptul că românii, cu vârste între 20 și 50 de ani, au plecat acasă.

"E o rușine că au considerat munca prea grea și că personalul recrutat din România nu a muncit așa cum speram, așa că trebuie să căutăm personal în altă parte", a adăugat el.

Confruntat cu o piață a muncii în continuă scădere, Uniunea dorește ca statele să relaxeze legile privind imigrația Islandei, pentru a le permite agricultorilor să obțină forţă de muncă din afara UE.

La începutul acestei luni, Le Maistre și Gallichan au prezentat un raport la Afaceri Interne care detaliază problemele cu care se confruntă, sugerând că lucrătorii ar putea fi aduși aici din Africa și din Ucraina.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră