Bogdan Gigină, ULTIMELE MESAJE, înainte de accident. Părinţii poliţistului mort rup tăcerea: „S-a supus ordinului unor mizerabili (...)“

18 Aug 2016 | scris de Mara Răducanu
Bogdan Gigină, ULTIMELE MESAJE,  înainte de accident. Părinţii poliţistului mort rup tăcerea: „S-a supus ordinului unor mizerabili (...)“

 

Ce spun părinţii lui Bogdan Gigină

„Pentru noi, parintii, singura vina a lui Bogdan este ca s-a supus ordinului unor mizerabili, care habar nu au de regulamentul intern al institutiei, precum si de legile acestei tari. Spun asta pentru ca stiu ca, in seara zilei de 20 octombrie 2015, Bogdan a refuzat sa asigure traseul ca antemergator, din cauza conditiilor meteo nefavorabile. Cererea a fost facuta verbal catre superiorii BPR care il insoteau in acea seara. Acestia puteau - conform legii 188/99 - sa il retraga, dar indolenta a fost prea mare. Ce conteaza ca a murit un om care avea o viata inainte! Nimeni nu indraznea sa faca asemenea cereri catre Gabriel Oprea!", au scris parintii lui Gigina pe contul oficial de Facebook al lui Bogdan Gigină, păstrat încă activ. 

„Cazul politistului Bogdan Cosmin Gigina,un caz trecut in tacere,un dosar nefinalizat inca,un caz care treneaza. Putini au ramas cei care nu au uitat moartea violenta a unui tinar cauzata de neglijenta ,infatuarea unor oameni desi mi-e greu sa-i numesc asa,"oameni"care folosesc coloana oficiala in scopuri personale doar pentru ca pot.

Pentru noi parintii singura vina a lui Bogdan este ca s-a supus ordinului unor mizerabili,care habar nu au de regulamentul int al institutiei precum si de legile acestei tari.
Spun asta ptr ca stiu ca in seara zilei de 20 oct 2015,Bogdan a refuzat sa asigure traseul ca antemergator, din cauza cond meteo nefavorabile.Cererea a fost facuta verbal catre sup BPR care il insoteau in acea seara.Acestia puteau cf leg 188/99 sa il retraga, dar indolenta a fost prea mare.Ce conteaza ca a murit un om care avea o viata inainte!Nimeni nu indraznea sa faca asemenea cereri catre Gabriel Oprea.

Printre mesajele din telef lui Bogdan se regasesc multe din discutiile cu colegii lui de schimb de-a lungul a citorva luni. In zilele nefavorabile din punct  de vedere meteorologic si doar atunci cind nu erau desemnati ptr coloana oficiala ci la programul normal de dirijare a traficului , ei nu ieseau cu motor.Majoritatea raspunsurilor lui catre colegi erau "Doar nu crezi ca eram nebun sa risc pe o asemenea vreme".

polistit giginaa

Un alt lucru pe care nu si l-a amintit nimeni a fost accidentul colegului de schimb,antemergator in aceeasi coloana a lui Gabriel Oprea,accident survenit tot intr-o intersectie din Buc din cauza aceleeasi "viteze reduse" cu doar citeva zile inainte de trecerea in nefiinta a lui Bogdan.Omul a ramas imobilizat timp de citeva saptamini.In data de 20 oct2015 a fost desemnat Bogdan ptr coloana of a lui Oprea, desi cf grficului de prezenta din ziua aceea Bogdan avea program de 8 h.Accidentul survine in ora 12 de program.Erau zile cind programul sarea de16h , 18h...doar ptr a fi deplasat oficialul roman de la restaurant la toaleta proprie si retur ballroom.

Rugamintea noastra catre toti colegii lui Bogdan , vorbiti ..... , spuneti doar adevarul. Este singurul lucru si cel mai important pe care puteti sa-l faceti ptr sufletul celui care a fost colegul si omul Bogdan Cosmin Gigina si pentru noi parintii care nu ne dorim decit dreptate si adevar“, se arată în mesajul postat de părinţii lui Bogdan. 

Reamintim ca,pe 20 octombrie 2015, moartea politistului de la Rutiera, Bogdan Gigina- acesta a plonjat cu motocicleta intr-o groapa in timp ce facea parte din coloana oficiala a lui Gabriel Oprea- avea sa deschida ,,Cutia Pandorei,, in ceea ce priveste folosirea coloanelor oficiale de catre demnitari. Avea sa se descopere ca fostul ministru de Interne si vicepremier pe probleme de securitate era un ,,campion,, al folosirii coloanelor oficiale, Gabriel Oprea a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu. Poliţiştii de la Serviciul Omoruri au fost vizaţi de trei controale de la începutul acestui an, asta în condiţiile în care, în ultimii 3 ani, Serviciul Omoruri a avut un procentaj de reuşită de sută la sută în anchete. Mai exact, controalele au fost declanşate pe 28 ianuarie, la fix o zi după ce fostului ministru de Interne Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat penal.

gi

Vicepremierul fata-n fata cu procurorii

Pe 28 octombrie, Gabriel Oprea a fost  citat la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti pentru audieri. La iesire declara ca a respectat legea: "Am raspuns la toate intrebarile puse de procurori, eram in timpul serviciului, imi faceam datoria. Veneam de la o institutie a statului roman. Nu mai am voie sa spun mai mult decat am declarat. N-am avut nimic in plus fata de ce au avut toti ceilalti ministri de Interne. N-am avut nicio zi de concediu, am muncit de dimineata pana seara, intr-un context greu de securitate. De cate ori vom fi chemati la Parchet, vom declara. In toata activitatea mea de ministru, nu am incalcat legea".

 

Gigina si Colectiv au schimbat Guvernul

La doua zile de la audierea lui Oprea izbucneste incendiul in clubul Colectiv. Gabriel Oprea isi face aparitia la fata locului din motive de siguranta nationala si interes national. Doar ca tragedia nu calmeaza spiritele, din contra - scoate tinerii in strada. Potrivit unor surse, Oprea nu vrea sa renunte la scaun iar Victor Ponta isi depune mandatul de premier. Cade tot Guvernul.

 

Dosarul Gigina ajunge la DNA

Intrucat se contureaza fapte savarsite de un demnitar in functie, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti isi declina competenta. Tot dosarul construit de ofiterii de la Omoruri ajunge la Parchetul General, care pe 6 noiembrie il trimite la DNA. Pe 26 ianuarie, DNA sesizeaza Senatul pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

"În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București care asigură însoțirea coloanelor oficiale) au fost desemnați lucrători care aveau ca atribuții exclusive însoțirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației", se precizeaza in comunicatul DNA.

 

Cum si-a dat Oprea coloana oficiala

In dosarul documentat de baietii controlati de la Capitala a fost atasata dispozitia semnata de sefii lor prin care lui Gabriel Oprea i se dadea coloana oficiala. "La data de 03 iulie 2015, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțirea a demnitarilor pe raza municipiului București.

Din documentul menționat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptățite legal (președinții celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum și ministrul de interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu", se precizeaza intr-un comunicat remis de DNA pe 25 ianuarie. Potrivit unor surse, planul cadru este semnat de seful Politiei Capitalei, chestorul Mihai Voicu, adjunctul de la acea vreme, comisarul sef Roberto Ababei si seful Brigazii Rutiere, comisarul Cristian Crai.

 

giginaaa

 

Controalele au venit dupa avizul Senatului

Pe 27 ianuarie Senatul da aviz pentru urmarirea penala a lui Gabriel Oprea.  Cei de Omoruri, care au investigat cazul Oprea-Gigină, primul control de la IGPR. Astfel, 20 de lucratori de la Directia Control Intern si Structura de Securitate au luat la puricat calculatoarele ofiterilor de la Omoruri. Cate un lucrator pentru fiecare politist din serviciu. Au fost verificate si datele clasificate, datele cu character personal si informatii clasificate. In timp ce decurgea ancheta in cazul Colectiv, cu sute de audieri de martori si probe de administrat, investigatorii de la Omoruri le puneau la dispozitie hard-uri, stick-uri si alte medii de stocare. Trei saptamani le-a luat lucratorilor de la Control Intern sa intocmeasca un raport de peste 20 de pagini. Controlul nu-i viza doar pe cei de la Omoruri. Aparent, si alte structure au fost verificate, insa raportul face vorbire intr-un procent de 90% despre Serviciul Omoruri si 10% despre celelalte birouri.

Anchetatorii care au investigat moartea colegului lor Bogdan Gigina au fost intrebati de catre cei care-i controlau de ce l-au verificat la Evidenta Populatiei! De precizat ca lucratorii care fac verificari disciplinare nu au dreptul sa intervina in anchete penale si asupra modului in care politistii isi desfasoara activitatea.

Concluziile primului control: management defectuos. Politistii care au rezolvat toate dosarele de omor din Capitala din ultimii 3 ani, cei care au facut cercetari nopti intregi in dosarul Colectiv, l-au prins pe asasinul Vitalie Proca... sunt vinovati ca nu si-au pus la punct niste documente. Seful Serviciului Omoruri, comisarul sef Radu Gavris este trimis in comisia de disciplina pentru ca "nu a fost in stare" sa respecte intocmai, ca la carte, niste ordine interne.

Al doilea control

Pentru ca al doilea control se suprapunea cu primul, adica avea aceeasi tematica, cei trimisi de insusi seful Politiei Capitalei, Mihai Voicu (finul lui Petre Toba) au anulat verificarea.
In schimbul ei insa, Mihai Voicu mai dispune un control, unul de fond. Adica se verifica tot: registrele de evidenta pentru masinile din parcul auto ale serviciului, registrele pentru informatii, se face inventarul bunurilor din serviciu, se verifica kilometrajul fiecarei masini si respectarea altor ordine interne. Controlul nu s-a incheiat si politistii au fost instiintati ca va urma un altul, de data aceasta de la DGIPI. Intrebat daca a aprobat coloana oficiala pentru Gabriel Oprea, Petre Toba raspunde ca nu poate da informatii deoarece este un dosar in curs la DNA. Desi procurorii i-au pus sub invinuire pe fostii sefi DGIPI pentru ca au achizitionat un automobil dat in folosinta lui Gabriel Oprea, cei care a semnat pentru coloana lui oficiala, inca nu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră