Trunchiul unui stejar multisecular din Zagon va fi transformat în capelă

19 Iul 2018
Trunchiul unui stejar multisecular din Zagon va fi transformat în capelă

Trunchiul uscat al stejarului multisecular din comuna Zagon (judeţul Covasna) va fi transformat în capelă. Conform tradiţiei orale locale, stejarul a fost plantat de către tatăl prozatorului Mikes Kelemen în curtea casei familiei - scrie numărul de luni al cotidianului de limbă maghiară Krónika, preluat de hirado.hu.

Capela va putea adăposti simultan două persoane. Amenajarea ei este în curs, iar autorul lucrărilor este Béla Mónus, artist cioplitor în lemn sosit din Ungaria. Lucrarea ar putea fi gata în septembrie.

Béla Mónus a declarat că primarul localităţii Zagon, József Kiss, i-a cerut iniţial să sculpteze o statuie din stejarul uscat, a cărui vârstă se estimează la 330 de ani.

Însă el a presupus că în interiorul trunchiului s-a format o cavitate şi, prin urmare, a propus conservarea in situ a stejarului uriaş şi amenajarea unei
capele în interior. Spaţiul interior asemănător unui horn a devenit vizibil după ce a tăiat o uşă în trunchiul copacului, peretele cavităţii fiind gros de 15-20 centimetri.

Sub copac a fost săpată o groapă adâncă, în care a fost turnat beton, iar trunchiul a fost fixat cu bare groase de fier, pentru a împiedica răsturnarea copacului, chiar şi în cazul putrezirii rădăcinilor. Partea superioară va fi tratată cu substanţe fungicide şi antimucegai, respectiv cu vopsea protectoare.

Béla Mónus a adăugat că în interiorul stejarului, care a aparţinut probabil scriitorului şi traducătorului literar Mikes Kelemen, vrea să creeze un spaţiu care sugerează ideea de pace şi loialitate.

Mikes Kelemen, născut în anul 1690, a fost scribul şi ulterior vistierul lui Francisc Rákóczi al II-lea, principele Transilvaniei.

El l-a însoţit pe domnitor şi în exilul din Turcia. Datorită lucrării Scrisori din Turcia este considerat pionierul prozei de limbă maghiară.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră