Triumful ciobanilor. Senatorii au renunţat la număratul câinilor de la stână

23 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
Triumful ciobanilor. Senatorii au renunţat la număratul câinilor de la stână

 

„Noi ne-am tinut de promisiune. A fost un grup de lucru intre Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului si partenerii sociali, respectiv ciobanii. Cu propunerile noastre s-a mers la colegi, la Camera Deputatilor, de unde a pornit legea initial si s-a agreat, in principiu, pe punctele sensibile. In principiu, s-a renuntat la numarul de caini, deci poate fi oricat de mare, iar la problema pasunatului, care este cea mai sensibila, s-a ajuns la concluzia ca intre 6 decembrie si 31 martie sa poata pasuna numai pe terenurile pe care le detin, deci fara sa afecteze in deplasare. Noi trebuie sa tinem cont si de fermierii nostri, trebuie sa avem totdeauna un echilibru foarte bun intre crescatorii de ovine si fermieri", a declarat Achim Irimescu, potrivit agerpres.ro. 

CITIŢI ŞI: GHICITOAREA CIOBANILOR PENTRU PARLAMENTARI: „cum poţi păzi 600 de oi cu trei câini“

Reamintim că parlamentarii au stabilit iniţial: la şes, ciobanii pot avea la stână doar un câine. La deal sunt permişi doi, iar turmele de la munte pot fi păzite de cel mult trei câini, ceea ce a stârnit revolta ciobanilor care au venit să protesteze la Bucureşti. Crescătorii de ovine au solicitat  suspendarea prevederilor legii și apoi modificarea acesteia, după ce va fi dezbătută împreună cu reprezentanții asociațiilor de crescători de animale, a declarat pentru agerpres.ro președintele Asociației crescătorilor de ovine „Retezat“, Pavel Iovăneasă. În acest sens, Federația Oierilor de Munte a depus o petiție la Președinție, Parlament, ministerele Mediului și Agriculturii.

„Dacă nu se revine asupra legii, suntem deciși să ieșim în stradă. Vom manifesta pașnic pentru că avem dreptul să ne cerem drepturile în mod democratic. Asta, în prima fază, pentru că dacă nu se poate nicicum și trebuie să stăm cu animalele pe saivane, atunci o să mai aducem din ele și pe la București, dar... după sărbători“, a spus Iovăneasă. În opinia acestuia, Legea vânătorii și a fondului cinegetic este neconstituțională pentru că interzice pășunatul domestic, în perioada 6 decembrie-24 aprilie, pe terenurile pe care le dețin crescătorii de animale, însă permite accesul vânătorilor pe aceste parcele proprietate privată.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră