Traian Băsescu îl atacă dur pe ambasadorul american de la Chişinău. „O trâmbiţă a Moscovei?”

29 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Traian Băsescu îl atacă dur pe ambasadorul  american de la Chişinău. „O trâmbiţă a Moscovei?”


Acesta a comentat, atât într-o postare în pagina sa de Facebook, cât şi la televiziune, că ambasadorul SUA de la Chişinău emite, nici mai mult,nici mai puţin, decât „teorii similare cu cele din vremea lui Stalin, şi dragi propagandei lui Putin, făcând servicii nepreţuite Moscovei, dând o grea lovitură chiar realităţilor istorice şi susţinând mistificarea istoriei României”.

Băsescu, s-a întrebat, într-o intervenţie televizată, de ce România nu ar avea dreptul la o reunificare precum cea germană.

El a mai spus că din declaraţiile ambasadorului „am aflat că „noi şi cetăţenii Republicii Moldova vorbim limbi diferite”.

„Marea întrebare este dacă Ambasadorul James Pettit a exprimat puctul de vedere oficial al SUA sau, pur şi simplu, vorbele scoase pe augusta-i guriţă reflectă grave carenţe de cunoaştere a spaţiului în care îşi îndeplineşte misiunea.

Nu ştiu dacă James Pettit exprimă punctul de vedere al SUA, dar ambasadorul tocmai a reuşit să aştearnă cel puţin un strat gros de nedumerire şi poate sămânţa neîncrederii României în SUA.

Declaraţia Ambasadorului James Pettit este de fapt un afront gosolan adus Istoriei României”, scrie Băsescu la Facebook.

În opinia sa, o reacţie oficială, clarificatoare, a României în relaţia cu Statele Unite ale Americii este obligatorie.

Reamintim că într-un interviu acordat Moldova 1 cu ocazia Zilei Independenţei Republicii Moldova, ambasadorul SUA la Chişinău a declarat că „alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Moldova”.

James Pettit

Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran şi independent, în interiorul unor graniţe sigure, a declarat ambasadorul american de la Chişinău, James Pettit.

El a pledat pentru o cooperare mai bună între clasa politică de la Chişinău şi populaţie, care să se bucure astfel de o ţară mai bună.

Ambasadorul a îndemnat, însă, ţara să urmeze în continuare o cale europeană.

„Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite şi desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a insistat James Pettit.

Diplomatul american mai spune că potenţialul în R. Moldova este „foarte mare”, iar poporul R. Moldova este „calificat şi harnic”, potrivit sursei citate, preluate de News.ro.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră