ALARMANT. Românii mai deţin doar 30% din suprafaţa agricolă a ţării

19 Iun 2016 | scris de Marina Constantinoiu
ALARMANT. Românii mai deţin doar 30% din suprafaţa agricolă a ţării

Informaţii îngrijorătoare pentru viitorul acestei ţări: bună parte dintre noii proprietari ai pământului românesc nu au cumpărat pământul pentru a face agricultură, ci pentru speculă. Ori speculaţii financiare, ori imobiliare, declară fostul secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu.
Grav este că la ora actuală românii nu mai deţin în proprietate sau arendă decât sub 30% dintre cele 8,3 milioane de hectare de teren arabil din ţară, potrivit agroinfo.ro.
Aproape 70% din vânzările de teren către firme străine sunt fonduri de investiţii, care nu fac altceva decât speculaţii financiare cu terenul, fie dându-l în arendă, fie comercializându-l de câte ori este cazul, a declarat Adrian Rădulescu.
Conform rapoartelor notariale, există peste un milion de hectare de teren arabil în proprietatea străinilor: italieni - 23,4%, nemţi - 15,5%, arabi - 10%, ungari - 8,2%, spanioli - 6,2%, austrieci - 6,1%, danezi - 4,5%, olandezi, greci, turci, precum şi a multinaţionalelor precum Rabobank, Generali, ASI Europe etc.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră