BAC 2015. Modalitatea de corectare a lucrărilor de la bacalaureat, criticată. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei:"Modul de derulare a examenului nu se schimbă“

24 Iun 2015
BAC 2015. Modalitatea de corectare a lucrărilor de la bacalaureat, criticată. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei:
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă. El a precizat că metodologia prevedea de cinci ani posibilitatea corectării lucrărilor de la probele scrise ale acestui examen în alte județe. Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ consideră că ordinul Ministerului Educației și Cercetării Științifice, care vine să modifice modalitatea de corectare a lucrărilor de la Bacalaureat, nu face altceva decât să incrimineze și mai mult corpul profesoral și să producă haos în organizarea examenului.

Ministrul Educaţiei: „Elevul nu este interesat de locul în care se corectează lucrările“

„Modul de derulare a examenului de Bacalaureat nu se schimbă. Există o metodologie de organizare a examenului încă din anul 2011 și la nivelul anilor 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, metodologie care prevede posibilitatea corecturii lucrărilor într-un alt județ. Elevul nu este interesat de locul în care se corectează lucrările. Metodologia prevedea de cinci ani această posibilitate. Am luat această decizie care este strict organizatorică și nu afectează nici elevii, nici profesorii, nici rezultatele“, a afirmat ministrul, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, profesorii nu trebuie să fie interesați decât de numărul de lucrări pe care le au de corectat și nu de la ce elevi provin acestea.

„Profesorul nu este și nu poate fi interesat decât de numărul de lucrări pe care poate să le corecteze și nu de unde provin acestea, ale cui sunt. Sistemul este deja obișnuit pentru că dintotdeauna contestațiile la lucrările scrise la Bacalaureat s-au judecat în alte județe. Oricum lucrările sunt preluate, deși procedura nu este nici publică, lucrările oricum pleacă din centrele de examen către centrele de corectură. Pleacă din localitatea A spre localitatea B. Acum, dacă vor pleca spre localitatea C dintr-un alt județ, nu văd unde este diferența. Nu trebuie să aibă niciun fel de emoții, este doar un plus de activitate pentru comisiile de Bacalaureat pe care ni-l asumăm“, a explicat Cîmpeanu. El a precizat că are încredere în sistemul educațional românesc și a spus că a cerut ca modul de formulare a subiectelor să fie unul clar.  

"Am încredere în sistemul educațional românesc, am încredere că vom avea rezultate mai bune la Bacalaureat, deoarece am solicitat, fără a coborî nivelul de exigență, să avem mai multă claritate în formularea subiectelor, să nu fie niciun fel de ambiguități, mai cu seamă să nu fie incertitudini și cale de manifestare a subiectivismului la nivelul baremurilor", a susținut ministrul.

 Ovidiu Nistor: „Este o pierdere de timp și de bani“

„Această plimbare a lucrărilor elevilor dintr-un județ în altul ne arată lipsa de încredere a Ministerului Educației și Cercetării Științifice în personalul din sistem și poate conduce la o bulversare a calendarului, deoarece numărul de oameni angrenați în procesul de corectare a lucrărilor este diferit de la un județ la altul. Este o pierdere de timp și de bani, bani care ar fi putut fi acordați examinatorilor. În loc să caute soluții numai pentru prevenirea ipoteticelor fapte de corupție, MECS ar fi trebuit să ia măsuri concrete pentru protejarea fizică a persoanelor implicate în acest examen. Cazurile în care colegii noștri sunt amenințați și chiar agresați, verbal sau fizic, sunt din ce în ce mai numeroase', a declarat Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „Spiru Haret“.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră