Slănină cu foiță de aur, praline cu miez de slănină, dar și produse tradiționale, la SlanăFEST

03 Feb 2019 | scris de A.V.
Slănină cu foiță de aur, praline cu miez de slănină, dar și produse tradiționale, la SlanăFEST

Specialităţi din slănină decorate cu foiţă de aur, dar şi praline cu ciocolată, chilli şi slănină sau alte preparate inedite, dar şi unele tradiţionale pot fi gustate în cadrul Festivalului SlanăFest, ajuns în acest an la a patra ediţie.

Iubitorii de slănină au fost invitați la un eveniment dedicat lor, care continuă duminică, organizat la Cluj-Napoca, între 1 și 3 februarie.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ, Radu Zărnescu, care este şi membru al juriului SlanăFest, evenimentul desfăşurat în acest weekend are ca scop promovarea produselor autentice tradiţionale româneşti, însă în fiecare an au existat şi o serie de produse extrem de creative, care au făcut deliciul publicului.

Aflat la a treia ediție, SlanăFest este conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de bază al țăranilor din Transilvania, ignorat pe nedrept în ultima perioadă. 

Slănina a fost  readusă pe mesele noastre chiar de nutriționiști renumiți, recunoscându-i meritele atât în menținerea imunității organismului, cât și în alimentația echilibrată în timpul iernii.

Anul acesta, plăcinta cu slănină şi mozzarela sau ecler cu cremă de jumări se numără printre propunerile creative cu care participanţii la festival speră să atragă atenţia publicului, scrie agerpres.ro.

În cadrul evenimentului, vor fi jurizate diferite sortimente de slănină produse în Transilvania, dar și alte mezeluri tradiționale, cum ar fi cârnații sau șunca de casă. Jurizarea va fi acompaniată de lăutari autentici din Mera.

Slănina este unul dintre cele mai cunoscute preparate tradiționale din Transilvania. Reputația slăninii ardelenești a depășit granițele țării. Pentru festivalul slăninilor de la Cluj, crescătorii de porci din rasa Mangaliță au pregătit o slănină specială, condimentată din belșug, scrie upnews.ro.

"Au început să vină din ce în ce mai mulţi concurenţi, astfel că reuşim să promovăm produsele autentice româneşti şi să îi punem în valoare pe producătorii noştri şi pe bucătarii care lucrează mult şi pe partea de creaţie. Aşa că, pe lângă slănina tradiţionala avem şi produse inedite, cum ar fi deserturi pe bază de slănină. Mă refer la ecler cu cremă de jumări şi murături, ecler cu fasole şi kaizer, plăcintă cu slănină, mozzarela şi kaizer sau praline cu ciocolată, chilli şi slănină", a spus, sâmbăta, presei, Radu Zărnescu, citat de agerpres.ro.

O altă echipă a încercat o altă abordare, din perspectivă vizuală, şi a creat o căsuţă din slănină de Mangaliţa şi şuncă prosciutto, care imită arhitectura tradiţională românească. Hornul casei a fost făcut cu ajutorul unui cârnat, la fel ca şi gardul. Printre concurenţi s-au aflat şi persoane care prepară în mod tradiţional carnea de porc în propriile gospodării, fără a face din aceasta o afacere, ci doar o îndeletnicire pe care o transmit de la o generaţie la alta.

Anul trecut, un cofetar a prezentat, la Slană Fest, bomboane de ciocolată cu miez din slănină maturată şi un tort cu ciocolată şi bacon prăjit. Bucătarul a primit cupa la categoria produse pe bază de slănină.

Printre alte produse jurizate anul trecut s-au numărat slănina fiartă în moare de varză, cu coriandru şi piper sau slănina cu chutney de chili şi lime, mai scrie upnews.ro.

Mai multe, AICI.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră