Siria se depopulează, iar cei rămaşi trăiesc în infern

16 Sep 2015
Siria se depopulează, iar cei rămaşi trăiesc în infern
 În timp ce Siria se depopulează treptat, milioane de persoane părăsind ţara, sirienii care au decis să rămână trăiesc în infern, relatează site-ul Slate fr, citând publicaţii americane.  « Siria se goleşte », scrie Washington Post. Şi în mod sigur cifrele sunt fără echivoc. 381.000 de refugiaţi au plecat pentru a căuta azil în Europa începând din luna ianuarie, jumătate dintre fiind sirieni. Doar în luna iulie, scrie publicaţia, 78% dintre persoanele sosite pe plajele greceşti veneau din Siria. În total, sunt patru milioane de persoane care au fugit de război. « Toată lumea este pe punctul de a pleca », explică Mohammed, refugiat, în vârstă de 30 de ani, pentru ziarul american.

Siria se depopuleaza treptat


Dar pe lângă refugiaţi, al căror număr creşte zilnic, multe familii au rămas în Siria, mai ales femei şi copii, soţii lor plecând în Europa pentru a găsi azil. În Siria, războiul a provocat 250.000 de decese din 2011 şi pentru supravieţuitori, fiecare zi este un veritabil infern, scrie New York Times. Publicaţia americană scrie că a căuta refugii este ceva obişnuit, printre străzi pe jumătate distruse, acoperite de trupurile morţilor.

De ce Douma ?


Luni, 16 august, raidurile aeriene au făcut 122 de morţi, într-un atac asupra unei pieţe de zarzavaturi. Cifrele sunt terifiante : peste 80% dintre membrii comunităţii Douma (cartier din Damasc) au părăsit cartierul. De la începutul lunii august, jumătate dintre locuitori rămaşi, într-un fel au plecat: 550 de persoane, dintre care 123 copii, au pierit.

Douma, un cartier sărac, nu este întâmplător în vizorul armatei lui Bashar al-Assad. El a fost printre primele care s-au ridicat contra guvernului şi s-a opus Armatei Islamului, un grup de insurgenţi islamişti, şi ramură a Al-Qaida, frontul al-Nosra. « Dar nu doar bombardamentele afectează viaţa în cartierul Douma”, scrie New York Times. Anii de blocadă i-au forţat pe locuitori să depindă de tuneluri şi contrabandişti pentru produsele necesare vieţii curente. Asociaţiile umanitare au fost rapid blocate şi foarte puţini oameni pot să intre sau să iasă de acolo.  

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră