Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a sosit în România

09 Aug 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a sosit în România


Interesant, sicriul a fost transportat cu o cursă de linie a companiei Tarom.
Funeraliile Reginei decedate la 1 august vor avea loc sâmbătă, 13 august, când a fost declarată zi de doliu național. Regina Ana a decedat la Hopital de Morges, în Elveția, la vârsta de 92 de ani.
După o rugăciune catolică prezidată de arhiepiscopul-mitropolit Ioan Robu și de Petru Gherghel, episop romano-catolic de Iași, în prezența reprezentantului Patriarhiei Ortodoxe Române, Nifon, arhiepiscopul Târgoviștei, cortegiul va porni spre Castelul Peleș.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al regretatei Regine va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș până miercuri, la ora 18:30.
Custodele Coroanei, principesa Margareta, și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia.
La solicitarea Casei Regale, conform protocolului stabilit de aceasta, la ceremonialul regal al funeraliilor Reginei Ana vor participa și clerici ortodocși (ierarhi, preoți și diaconi).
„Regina Ana, botezată inițial în Biserica Romano-Catolică, s-a cununat cu Regele Mihai într-o biserică ortodoxă din Atena în anul 1948, a botezat și a crescut cele cinci fiice în credința ortodoxă și a participat la viața liturgică a Bisericii Ortodoxe. Conform protocolului stabilit de Casa Regală, vor exista șase momente solemne de rugăciune.
Trei dintre acestea vor fi săvârșite de Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, anume la Castelul Peleș (9 august, ora 17.55), în Sala Tronului a Palatului Regal din Bucureşti (13 august, ora 10.00) și slujba de înmormântare din incinta Necropolei Regale a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș (13 august, ora 15.00)”, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române.
Prin urmare, pentru evitarea ceremoniilor interconfesionale confuze și a amestecării tradițiilor liturgice diferite, în acord cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (4726/8-9 iulie 2008) privind prezența clericilor ortodocși la rugăciunea altor confesiuni creștine, s-a hotărât ca fiecare moment solemn de rugăciune să fie săvârșit în mod exclusiv într-o singură tradiție confesională liturgică.
Aşadar, la momentele de slujbă ortodoxă clericii catolici asistă fără nici un veșmânt liturgic și nu intervin pe durata acesteia.
Același principiu este valabil și pentru clericii ortodocși care asistă, dar nu vor purta veşmânt liturgic şi nu vor participa activ la momentele de rugăciune catolice.
„Clopotele bisericilor ortodoxe din Sinaia vor vesti timp de trei minute momentul sosirii cortegiului funerar la Castelul Peleș (9 august, ora 17.30), iar clopotele bisericilor ortodoxe din Bucureşti vor vesti plecarea cortegiului funerar din Piața Palatului spre Necropola Regală (13 august, ora 11.33). De asemenea, clopotele bisericilor ortodoxe din Curtea de Argeş vor vesti momentul începerii slujbei ortodoxe de înmormântare la Necropola Regală din Curtea de Argeș (13 august, ora 15.00)”, se precizează în comunicatul de presă aminit.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră