Şerban Nicolae desfiinţează comunicatul DNA în care este acuzat Ponta. APELUL senatorului către Iohannis

08 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Şerban Nicolae desfiinţează comunicatul DNA în care este acuzat Ponta. APELUL senatorului către Iohannis


Senatorul arata ca, potrivit comunicatului DNA, procurorii pot incalca principiul separatiei puterilor in stat si stabili ei insisi principii si reguli pentru existenta si functionarea democratiei, a partidelor politice si a plurarismului politic. Aceeasi procurori DNA considera ca libertatea de opinie poate fi interzisa prin acte contrare chiar Consititutiei Romaniei, potrivit luju.ro. Subliniind ca nu se poate trece cu vederea dispretul DNA fata de principii si valori pentru care oameni au murit in inchisorile din anii '50-'60 si la Revolutia din decembrie 1989, Serban Nicolae solicita presedintelui Romaniei Klaus Iohannis, ministresei Justitiei Raluca Pruna si Procurorului General Augustin Lazar sa ia masuri impotriva abuzurilor si drapajelor DNA.

Iata scrisoarea senatorului Serban Nicolae:

„Presedintelui Romaniei

Consiliului Superior al Magistraturii

Ministrului Justitiei

Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

Comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie nr. 1164/VIII/3 din 6 septembrie 2016 contine afirmatii inadmisibile intr-o societate democratica, intr-un stat de drept bazat pe principiile constitutionale ale respectarii drepturilor fundamentale ale omului, pluralismului politic, rolului si atributiilor autoritatilor publice si ale separatiei si echilibrului puterilor in stat. Practic, in doar cateva fraze, emise in numele Directiei Nationale Anticoruptie, valori constitutionale fundamentale cuprinse in primele trei Titluri ale Constitutiei Romaniei sunt desfiintate, incalcate flagrant ori puse sub un aberant semn al dubiului.

Din acest text rezulta ca, in opinia emitentilor, statul roman nu este statul de drept, democratic si pluralist al unor cetateni egali, ca procurorii pot incalca separatia puterilor in stat stabilind principii si reguli pentru existenta si functionarea democratiei, a partidelor si a pluralismului politic, ca libertatea de opinie poate fi restrictionata prin acte de dispozitie chiar peste limitele impuse de Constitutie. Mai rezulta ca alegerile pentru functiile de demnitate publica sunt, de fapt, la discretia liderilor partidelor politice, ca participarea, drept candidati, a unor persoane cu potenta financiara se face pentru finantarea ilegala a campaniilor electorale si ca obtinerea de capital electoral in afara competentei profesionale si a probitatii reprezinta folos fraudulos, de natura infractionala.

Halucinatiile exprimate in rusinosul text invoca drept certitudine ceea ce este aberant chiar si la nivel de supozitie – '(...) in politica romaneasca a aparut o practica potrivit careia oamenii potent financiar pot accede cu usurinta in functii de demnitate publica alese, fiind promovati de conducerile partidelor politice cu scopul direct si nemijlocit de a asigura finantarea ilegala a partidelor in campaniile electorale.' Chiar daca am ignora fracturi logice evidente (ex. 'pot accede cu usurinta in functii de demnitate publica alese', 'accederea pe listele de candidati intr-un colegiu care sa asigure obtinerea mandatului'), ca si neadevaruri stupide ('confirmarea listei cu propunerile cu candidaturile pentru ocuparea functiei de deputat sau senator, (...) intra in atributiile lui (...), in calitate de presedinte, conform statutului formatiunii politice'), nu se poate trece cu vedere dispretul fata de principii si valori pentru care in inchisorile din anii '50-'60 si in Revolutia din Decembrie 1989 mii de romani au suferit si au facut sacrificiul suprem.

Este prea putin relevant daca avem de-a face cu o crasa incompetenta, cu erori de conceptie a textului sau cu un flagrant abuz de functie. Continuarea unei asemenea practici profund incompatibile cu rolul unui organ de ancheta penala intr-un stat democratic, tolerarea ori ignorarea acesteia, sunt inacceptabile intr-un stat bazat pe valori constitutionale fundamentale. Compromiterea unei structuri a autoritatii publice, a rolului si bunei functionari a acesteia, constituie o fapta grava, care reclama o reactie imediata, ferma si efectiva din partea societatii. In numele cetatenilor aveti obligatia ca, in baza dispozitiilor Constitutiei Romaniei, in limitele atributiilor legale ce va revin si in apararea interesului legitim al societatii romanesti sa interveniti de indata, sanctionand transant comportamentele anti-democratice si anti-constitutionale, inlaturand efectele abuzurilor si ale gravelor disfunctionalitati. Aceasta obligatie nu poate fi ignorata, amanata ori nuantata, neputandu-va exonera de raspunderea ce va revine”, concluzionează Şerban Nicolae în scrisoarea adresată preşedintelui Klaus Iohannis. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră