DECAPITARE în rândul procurorilor și polițiștilor din Prahova: şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie în faţa procurorilor.Cum ar fi ascuns acesta şpaga primită

17 Aug 2015
DECAPITARE în rândul procurorilor și polițiștilor din Prahova: şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie în faţa procurorilor.Cum ar fi ascuns acesta şpaga primită
Șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Constantin Ispas, a fost adus în această dimineaţă la sediul DNA Ploiești, acesta fiind flancat de lucrători de la trupele speciale. Surse judiciare au declarat că acesta este cercetat pentru trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă. La intrarea în sediul DNA, Ispas a spus, răspunzând unor întrebări, că nu a ajutat infractori să scape de dosare penale.

Audieri la DNA Ploieşti 


Procurorii DNA Ploiești au adus, cu mascații, la audieri, toți șefii din parchetele și polițiștii din Prahova: șeful Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Ispas, adjunctul IPJ Prahova, Adrian Rădulescu, dar și un ofițer de la BCCO, Emanuel Saghel. Surse judiciare au declarat pentru mariustuca.ro că urmează să fie audiat și fostul șef al DIICOT Ploiești, Ionuț Botnaru, actual procuror șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Prahova.

 Dosarul de corupție instrumentat de DNA Ploiești este unul nou, iar faptele pentru care sunt cercetați procurorii și polițiștii sunt trafic de influență, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț incompatibile cu funcția, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, spălare a banilor și cercetare abuzivă. Toate persoanele care au venit deja la audieri au declarat presei că nu au făcut niciodată abuzuri în dosarele lor.

Şeful IJP Prahova şi un ofiţer BCCO, chemaţi la DNA în acelaşi dosar 


Şi şeful adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, Adrian Rădulescu, a fost adus în această dimineaţă la sediul DNA Ploiești. Surse judiciare au declarat  că Rădulescu este acuzat de cercetare abuzivă după ce acesta ar fi obținut o serie de denunțuri sub presiunea unor amenințări. 

Conform surselor citate, Adrian Rădulescu, în calitate de ofițer în cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) Ploiești, în prezent adjunct al IJP Prahova, și Constantin Ispas, ofițer de poliție cu gradul profesional de comisar șef și șef al Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul DGA, au folosit amenințări și promisiuni, pentru a determina trei persoane să formuleze denunțuri la adresa unor ofițeri de poliție de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Prahova, care au instrumentat un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

Denunțurile obținute prin amenințările celor doi s-au materializat în constituirea a două dosare penale înregistrate la DNA -Structura Centrală, în cadrul cărora ofițerii DGA Ploiești au fost delegați să efectueze cercetări. Emanuel Saghel, ofițer în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești, a fost adus tot  la sediul DNA Ploiești, unde va fi audiat într-o cauză care îi vizează și pe șeful Serviciului Județean Anticorupție Prahova din cadrul DGA, Constantin Ispas, și adjunctul IJP Prahova, Adrian Rădulescu.

Procurorii anticorupție au stabilit că Ispas, șeful DGA Prahova și-ar fi folosit influenţa și asupra unor funcţionari cu atribuţii de control din cadrul Direcției Finanțe Ploiești și Gărzii Naționale de Mediu, pe care i-a convins să intre în cercul său infracțional. Astfel, între 2010 și 2014, comisarul șef Constantin Ispas a intervenit pentru protejarea mai multor firme, cum ar fi  S.C. CORYDOB PECO SERV S.R.L. Poiana Câmpina, S.C. SANDCOMPANY S.R.L. Ploieşti, S.C. RINENERGY IMPEX S.R.L. Focşani şi S.C. VIACOM INVESTEC MD MIDWEST S.R.L. Focşani, încasând periodic, diverse sume de bani, prin altei firme, S.C. NIROS COM S.R.L. Popeşti, la care asociaţi sunt  fratele său, Ion Ispas şi fiul său, Mihai Ispas.

Şpaga primită, înregistrată fictiv 

Pentru a ascunde șpaga primită, în evidențele firmelor familiei, documentele au fost înregistrate fictiv, ca acte de comerț, care de fapt nu au avut loc niciodată. Anchetatorii spun că cel puțin în două situații, comisarul șef Ispas ar fi luat câte 10.000 de euro de la un reprezentant al firmei S.C. SANDCOMPANY SRL, pe care trebuia să o protejeze. Banii au fost dați ca împrumut, 200.000 de lei, plus că s-a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil, în valoare de 400.000 de lei. În schimbul acestor bani, Ispas a promis că îl  va determina pe ofițerul coordonator din  cadrul B.C.C.O. – Ploiești, comisarul șef Saghel Emanuel, să instrumenteze dosarul penal înregistrat la D.I.I.C.O.T. – S.T. Ploiești, având ca obiect activitatea desfășurată de societatea denunţătorului astfel încât să se creeze o situație favorabilă celui cercetat. Procurorii DNA susțin că Ispas își alimenta lunar mașina cu combustibil de la firmele vizate de anchetă, căra baloți de lucernă și grîu la ferma fratelui său, dar își achita și vacanțele în Bulgaria, pe litoral, cu bani de la firma respectivă. 
 
De asemenea, Ispas este acuzat că în iunie 2012, i-a transmis unei persoane cercetate că urmează să aibă o percheziție domiciliară la domiciliul acesteia. Ofițerul BCCO Emanuel Saghel este acuzat că între 2014 și 2015, ar fi amenințat un jurnalist că îl reține și îi face dosare penale dacă mai publică materiale de presă despre el. Anchetatorii au stabilit că și el i-a spus unei persoane cercetate că este interceptată și va fi percheziționată. În schimb, ofițerul de poliție a pretins şi primit,  în perioada martie – noiembrie 2014, pentru fiecare meci de fotbal, disputat de către F.C. Petrolul Ploieşti, pe teren propriu, bilete de acces (între 5 şi 30 de bilete) și consumaţii de băuturi alcoolice şi alimente servite la una din lojele stadionului.  Fostul adjunct al IPJ Prahova, Adrian Rădulescu, actual ofițer al DGA Prahova, este acuzat că ar fi amenințat 3 persoane să facă denunț la adresa unor  ofiţeri de poliție de la S.I.F. Prahova, ce au instrumentat un dosarpenal aflat pe rolul Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. Astfel, ofițerii SIF s-au ales cu două dosare penale la DNA, în cadrul cărora, ofițeriidin cadrul D.G.A. - Ploieşti au fost delegați să efectueze cercetări.


 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră