Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, despre cazul Oprescu: Nu a fost flagrant, conform Codului de procedură penală

08 Sep 2015
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, despre cazul Oprescu: Nu a fost flagrant, conform Codului de procedură penală
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, în această dimineață, că, în cazul lui Sorin Oprescu, nu a fost vorba despre un flagrant, ci despre o citare a primarului general "imediat după comiterea faptei".
 
"La suspectul Oprescu nu s-a aplicat procedura flagrantă conform Codului de procedură penală. (...) Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul săvârșirii presupusei fapte, ci imediat după. A fost citat cu mandat de aducere. Mai mult decât atât, ca și un detaliu tehnic, potrivit Codului de procedură penală, nu se pot efectua percheziții domiciliare după orele 20:00, deci perchezițiile pe timp de noapte. Având în vedere că în această cauză sunt suspectate și alte persoane, din considerente de anchetă, acesta a fost citat cu mandat de aducere la scurt timp după presupusa comitere a faptei", a spus șefa Direcției Naționale Anticorupție.
 
Kovesi a precizat că dosarul lui Sorin Oprescu a fost deschis ca urmare a plângerii făcute de două persoane fizice. 

"Dosarul a fost deschis în  primăvara acestui an, ca urmate a unor plângeri formulate de două persoane fizice, în luna mai, altele decât persoanele care au oferit în seara de 5 septembrie bani primarului. Persoana care a oferit această sumă de bani nu are calitatea de denunțător, ci are calitatea de suspect și a fost propus cu măsura arestului la domiciliu în cursul zilei de ieri, măsură care a și fost aprobată de instanța de judecată. În prezent este în arest la domiciliu, are calitatea de suspect şi nu de denunţător", a explicat Laura Codruța Kovesi. 
 
Procurorul-sef al DNA a precizat că o parte din bani au fost găsiți asupra lui Oprescu.

"O parte din bani au fost găsiți cu ocazia percheziţiei corporale asupra suspectului, o parte din  bani au fost găsiţi la domiciliu", a mai spus Kovesi.
 
De ce este acuzat Sorin Oprescu 
 
Magistrații Tribunalului București au decis duminică arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, acuzat de procurorii DNA de luare de mită. 
 
Imediat după anunţarea verdictului, unul dintre avocaţii lui Oprescu, Viorel Mocanu, a declarat jurnaliștilor că Primarul General al Capitalei nu a fost prins în flagrant delict, aşa cum se afirmase anterior, din surse judiciare, în presă.
 
„Nu e vorba de un flagrant. S-a tot vehiculat acest lucru, dar nu este vorba despre flagrant”, a declarat avocatul lui Oprescu. 
 
Întrebat dacă Oprescu ia în calcul o eventuală răzbunare, avocatul a spus: ”Nu discutăm de răzbunări şi nu cădem în plasa unor afirmaţii care nu au legătură cu actul de justiţie”.
 
“Domnul Oprescu şi-a exprimat încrederea în actul de justiţie şi s-a formulat contestaţie la această decizie”, a mai spus avocatul, cu referire la situaţia în care se află primarul Capitalei. “Oprescu a explicat absolute toate elementele care i-au fost aduse drept acuzaţii aşa cum domnia sa le-a perceput că s-au petrecut”, a mai spus avocatul.
 
 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră