Școlărița Zara Kundra, în vârstă de 11 ani, supraviețuiește leucemiei datorită celulelor congelate ale unui bebeluș născut în urmă cu un deceniu

09 Dec 2023
Școlărița Zara Kundra, în vârstă de 11 ani, supraviețuiește leucemiei datorită celulelor congelate ale unui bebeluș născut în urmă cu un deceniu

Zara Kundra sărbătorește cea de-a 11-a aniversare pe care familia ei se temea că nu o va vedea niciodată, după ce a dezvoltat o leucemie care îi amenința viața, conform Daily Mail.

Dar ea se întoarce rapid la o viață normală, datorită unui bebeluș necunoscut născut în urmă cu zece ani - și părinților cu spirit public care au înghețat sângele din cordonul ombilical al acestuia. Atunci când Zara a fost diagnosticată cu leucemie mieloidă acută, un cancer agresiv al celulelor sanguine, medicii au lansat o căutare la nivel mondial pentru un donator de măduvă osoasă, dar nu au găsit niciun donator compatibil.

"Nu știam ce aveam de gând să facem", își amintește mama ei, Taruna. 'A fost o veste atât de devastatoare, nu știam ce îi rezervă viitorul lui Zara.'

Medicii au lărgit apoi căutarea pentru a include sângele congelat din cordonul ombilical - care este bogat în aceleași celule stem care se găsesc în măduva osoasă - și au descoperit mostra de zece ani într-o bancă de sânge din SUA. "A fost uimitor", a declarat doamna Kundra, în vârstă de 41 de ani, de la locuința sa din Basingstoke. 'Copilul unui străin mi-a salvat fiica și îi mulțumesc acelei mame în fiecare zi din viața mea. Mi-ar plăcea ca într-o zi să o întâlnesc'.

Doamna Kundra a observat pentru prima dată că ceva nu era în regulă cu fiica ei în octombrie 2019, când aceasta a început să dezvolte vânătăi.  Au dus-o la medicul lor de familie și au făcut analize de sânge care au constatat că nivelul de celule albe sănătoase din sânge ale lui Zara era extrem de scăzut, punând în pericol viața acesteia.

Doamna Kundra a declarat: "Ni s-a spus că trebuie să o ducem imediat la spital. Ne-am mutat în Kuweit și am făcut chimioterapie acolo. A fost în timpul Covid, iar soțul meu Vikas și fiul meu Sammy [acum în vârstă de nouă ani] nu au putut veni la spital, așa că familia noastră a fost separată, ceea ce ne-a frânt inima'.

Șase luni mai târziu, întorcându-se în Marea Britanie, Zara a mers la un control medical și a constatat că leucemia era din nou prezentă. 'Am fost devastați', a spus doamna Kundra. Acum, singura opțiune era un transplant de măduvă osoasă.

Căutările la nivel mondial au dat greș, dar celulele din sângele cordonului ombilical din SUA erau compatibile pe trei sferturi. Doamna Kundra a declarat: "Au spus că era suficient de bun pentru un transplant și era singura speranță a Zarei". Operația a fost efectuată în luna iunie a anului trecut la Royal Marsden Hospital din vestul Londrei.

Dar potrivirea incompletă a dus la o complicație periculoasă, deoarece celulele donatorului au atacat celulele proprii ale Zara, considerându-le străine. Doamna Kundra a declarat: "Zara era atât de bolnavă încât a slăbit 5 kg în cinci zile, iar de Crăciunul trecut a fost foarte bolnavă".

Dar în aprilie și-a revenit suficient de bine pentru a începe să meargă din nou la școală o zi pe săptămână, iar în septembrie a revenit cu normă întreagă.

Doamna Kundra a declarat: "Este minunat să o văd atât de bine după toate prin câte a trecut. Este uimitor să mă gândesc că bebelușul unui străin i-a salvat viața fiicei mele. Acel copil va împlini acum zece ani. Suntem atât de recunoscători'.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră