Sărbătoarea Sânzienelor, la Muzeul Naţional de Artă al României. 10 motive pentru care merită mers

20 Iun 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Sărbătoarea Sânzienelor, la Muzeul Naţional de Artă al României. 10 motive pentru care merită mers


În curtea Muzeului Naţional de Artă al României, alaiul Sânzienelor este aşteptat în acest an de la 19:30. Organizatorii ne prezintă 10 motive pentru a ieşi din casă şi a participa la Sărbătoarea Sânzienelor:

1. pentru că păstrezi viu un lung şir de generaţii care, în preajma solstiţiului de vară, se bucură de semnele bune ale verii. Începuturile sărbătorii Sânzienelor se pierd prin veacuri, dar simbolurile creştine şi păgâne pe care le păstrează spun poveşti străvechi cu fete frumoase, câmpii neumblate şi preaplin.

1

2. pentru că Brancuşi e al tău, dar şi al Sânzienelor. Seara îi va fi dedicată artistului şi Cuminţeniei Pământului, ca un simbol românesc. Iar Galeria Naţională a Muzeului Naţional de Artă va fi deschisă pentru vizite pe îndelete până la 21.00 inclusiv în Sala 7, Sala Brâncuşi. Pe drum spre Galerie străjuiesc paşii curioşilor 12 fotografii făcute de Brâncuşi însuşi.

3. pentru că floarea galbenă de Sânziană, Drăgaica sau floarea de Sfântul Ion dă tuturor celor care o poartă frumuseţe, fereşte de boli şi aduce veste despre iubiri încă neîncepute. Femeile căsătorite îşi înfăşurau mijlocul cu flori de sânziene ca să nu aibă dureri la muncile câmpului, iar tinerele fete puneau floarea sub pernă, ca să-şi viseze ursitul. Mai aruncau fetele cununiţe de Sânziene pe casă. De câte ori aruncau până rămânea cununiţa pe casă, atâţia ani aveau de aşteptat până să se mărite.

4. pentru că vei auzi cântecul Sânzienelor în vocea Irinei Sârbu & Ethnotic Project, câştigători anul acesta la Gala Premiilor Jazz la secţiunea etno-jazz. Mai apoi îţi vei ţine răsuflarea urmărindu-le dansul în “Suflu”, în coregrafia Lilianei Iorgulescu şi muzica Mihaelei Vosganian.

5. pentru că nu e prea târziu să fii copil şi să crezi în poveşti cu zâne binevoitoare, care împlinesc dorinţele celor care le cinstesc ziua. În noaptea de Sânziene se deschid porţile cerului şi din lumea de dincolo trec spre noi zâne cu puterea să preschimbe florile în plante de leac, câmpiile în holde cu rod şi să păzească de duh rău casele şi vitele. De aceea ne împodobim ferestrele, porţile şi streşinile caselor cu buchete şi cununi de Sânziană, nume derivat cel mai probabil de la “Sancta Diana”, zeiţa pădurilor, animalelor şi florilor. (Mai spunem în popor Sânzienei şi smântânică sau închegătoare, pentru darul ei de a coagula laptele.

3

6. pentru că vrei să dai povestea mai departe. Aşa cum ai aflat despre Sânziene de la bunici, ai acum bucuria de a spune basme cu fete bălaie şi să le redescoperi ca şi cum le-ai auzi pentru prima dată din priviri curate şi uimite de copil. În atelierele Asociaţiei Da'DeCe pentru copiii de peste 5 ani, educatori muzeali şi un artist plastic îi vor ghida pe cei mici printr-o mini aventură la vânătoare de detalii din lucrările lui Brâncuşi prin Galeria de Artă Românească Modernă şi apoi îi vor încuraja să se exprime cu cuvinte şi lut despre opera lui Brâncuşi. Cum se cuvine, vor împleti cununiţe şi vor asculta „Poveşti din calendar” de Iulia Iordan, de la Editura Vellant.

7. pentru că Sânzienele aduc trebuinţă şi alungă frigurile, osteneala şi neputinţa. Floarea de Sânziană înfloreşte în preajma naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, când soarele ajunge la maxima strălucire. Se recoltează vârfurile înflorite ale tulpinilor, se usucă la umbră în strat subţire şi se folosesc în infuzie sau felurite preparate pentru tratarea afecţiunilor tiroidiene, digestive, renale sau nervoase. Vor fi în curtea Muzeului Naţional de Artă al României Sânziene din belşug.

8. pentru că o să te relaxezi şi regăseşti în grădina iluminată a Muzeului Naţional de Artă al României, ascultând corul “Sound” condus de Voicu Popescu şi poezii în vocea caldă şi vibrantă, ca o întoarcere acasă, a lui Victor Rebengiuc, ambasador al campaniei Brâncuşi e al meu. Din sutele de texte şi roluri aduse măiastru la viaţă, Victor Rebengiuc va alege unul cât mai apropiat de magia ce împresoară seara Sânzienelor.

9. pentru că te vei putea delecta într-o joacă de-a cine găseşte cele mai multe elemente ale operei lui Brâncuşi pe tot parcursul serii, de la expoziţia de fotografie la colecţiile sculpturale de modă ale tinerelor creatoare Alina Gurguţă şi Ellida Toma, doctorande UNArte, secţia Modă, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Unda Popp.

10. pentru că va fi o seară caldă, cu momente alese de muzică şi dans, cu flori şi lumini, jocuri şi râsete de copii în grădina Muzeului Naţional de Artă al României. Şi e vară, e un timp numai bun să te bucuri şi să intri în alaiul Sânzienelor. Trena rochiei de Sânziană semnată Prof. Univ. Dr. Unda Popp are nu mai puţin de 10 metri, dar orice asemănare cu o Sânziană albă sau galbenă este binevenită.

Intrarea se va face pe la poarta dinspre Ateneu, decorată cu flori de sânziene; poarta dinspre Biserica Kretzulescu va rămâne închisă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră