Șapte primari din Moldova înființează alianța „Moldova se Dezvoltă”, pe modelul Alianței Vestului

17 Dec 2018 | scris de M.C.
Șapte primari din Moldova înființează alianța „Moldova se Dezvoltă”, pe modelul Alianței Vestului

Primarii din municipiile Suceava, Iași, Piatra Neamț, Roman, Botoşani, Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei au semnat, luni, la sediul Primăriei Suceava un acord cadru pentru înființarea Asociației „Moldova se dezvoltă”, după recentul model al Alianței Vestului.

Obiectivul principal al acestei asociații este dezvoltarea regiunii prin realizarea în comun a unor proiecte de investiții în infrastructură și economie, relatează newsbucovina.ro.

Documentul a fost semnat de primari din Suceava - Ion Lungu (PNL), Câmpulung Moldovenesc - Mihăiță Negură (PNL), Vatra Dornei - Ilie Boancheș (PNL), Botoșani - Cătălin Flutur (PNL), Roman - Lucian Micu (PNL), Piatra Neamț - Dragoș Chitic (PNL) și Iași - Mihai Chirica (independent), notează StiriSuceava.net. 

Cei șapte primari își propun să demareze proiecte pentru dezvoltarea zonei de Nord-Est a țării. 

Principala țintă a acestei alianțe este promovarea a două proiecte de infrastructura cu fonduri asigurate de Comisia Europeană: Autostrada Est-Vest și Autostrada Nord-Sud , care sa lege Moldova de capitala țării. Primarii reclamă lipsa unei strategii guvernamentale coerente de dezvoltare și alocare a resurselor, lucru care a dus la această inițiativă, transmite inRoman.ro. 

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că Asociația „Moldova se dezvoltă” nu este o replică la Alianța Vestului, arătând că problemele Moldovei sunt mult mai grave decât cele ale vestului.

„Noi considerăm că nu mai putem sta în această situație și vrem să facem această asociere, acest parteneriat între localități, să fim un model de organizare pentru Moldova, să reprezentăm o putere de negociere la nivel guvernamental, la nivel european, pentru a dezvolta zona Moldovei”, a arătat primarul Sucevei.

"Asocierea este cu scopul de a avea eficiență în promovarea proiectelor noi de infrastructură, de investiții publice sau private, a proiectelor in educație, sănătate, mediu, turism. Sursele de finanțare vor fi cele locale, guvernamentale sau europene, de la caz la caz. Prin promovarea acestor proiecte dorim sa diminuăm decalajul de dezvoltare care există între Moldova și celelalte regiuni", a explicat primarul Ion Lungu. 

Primarii Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj- Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) au semnat recent, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării.

Iniţial, acţiunea celor patru primari a fost numită Patrulatera Vestului, însă având în vedere interesul mare pentru proiect arătat de alte administraţii publice locale din această parte de ţară, odată cu semnarea acestui document, numele asocierii s-a schimbat din Patrulaterala Vestului în Alianţa Vestului (AVE), pentru a se evidenţia caracterul ei deschis.

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră