Presa străină ne face praf: Trezire de coșmar din visul tehnocrat. O minoritate de români a ales o conducere cu majoritate absolută

13 Dec 2016 | scris de Istvan Deak
Presa străină ne face praf: Trezire de coșmar din visul tehnocrat. O minoritate de români a ales o conducere cu majoritate absolută

“Corupți, dar de succes”, notează Neue Zurcher Zeitung (NZZ) din Elveția, după aflarea rezultatelor finale ale alegerilor parlamentare din România. “Social-democrații au câștigat alegerile din România, însă președintele Klaus Iohannis încearcă să blocheze tentativa șefului de partid Dragnea să ajungă premier”, se arată într-o analiză semnată de Marco Kaufmann.

“Desemnarea lui Dragnea pentru funcția de premier anunță un conflict cu președintele Klaus Iohannis. Acesta a anunțat că nu va își va da acordul pentru un candidat cu dosar penal. Conform Constituției, președintele are dreptul să propună un candidat Legislativului. Discursul lui Dragnea, că va respecta votul românilor și va încerca să evite conflicte inutile, sună a mesaj și amenințare implicită la adresa președintelui, care nu s-a exprimat de la închiderea urnelor.

S-ar putea să existe o portiță legală pentru Dragnea. O lege interzice condamnaților penal să exercite o funcție înaltă în stat, însă instanța nu i-a îngrădit explicit drepturile politice lui Dragnea, așa cum a făcut-o, de exemplu, în cazul fostului premier Adrian Năstase”, mai scrie NZZ, amintind că prezența la urne, 39%,4, a fost cea mai scăzută din 1989 încoace.

Süddeutsche Zeitung comentează în termeni duri victoria PSD la alegeri. Într-un editorial intitulat “Apatie de democrație”, Florian Hassel remarcă faptul că “o minoritate de români a ales o conducere cu majoritate absolută. Asta nu poate avea un final fericit”.

“Postcomuniștii din România au revenit la putere. Era previzibil. Surpriza este doar dimensiunea victoriei PSD, care va conduce țara din Balcani cu majoritate absolută. Victoria partidului caracterizat prin funcționari corupți și lozinci populiste poate fi pusă pe seama dominanței organizatorice, a pomenilor electorale scumpe, dar și a slăbiciunii adversarilor, în special a partidului președintelui Klaus Iohannis, cât și a apatiei de democrație a românilor”, adaugă sursa citată.

“Dorinta pentru mai multă democrație, arătată în timpul protestetelor provocate de drama de la Colectiv, s-a evaporat. Tinerii români nu s-au unit la nivel național. Mișcarea s-a dus în gol. 60% dintre români au rămas acasă, cei mai mulți votanți anti-PSD, așa că nu au dreptul să se plângă că vor trăi sub o guvernare cu majoritate absolută, care nu le va aduce nimic bun, nici lor, nici țării în care trăiesc”, este concluzia celor de la Süddeutsche Zeitung.

Șansele lui Liviu Dragnea de a ajunge premierul României sunt comentate și de Handelsblatt în Germania. “Promisiunile pentru mărirea salariilor și pensiilor au fost mai puternice decât cele legate de combaterea corupției. Rămâne încă o enigmă dacă Dragnea va ajunge premier, fiindcă președintele Iohannis a avertizat că nu își va da acordul pentru un candidat cu antecedente penale”, scriu jurnaliștii germani.

Schwabische Zeitung prevede noi lupte pentru putere la București. “ România rămâne și după alegerile parlamentare de duminică prizonierul postcomuniștilor de la PSD. Putem să ne asteptam la noi lupte pentru putere între președinte și guvern. Combaterea corupției este pe muchie de cuțit. Indiferent cât de mult se adâncesc în mocirla corupției, românii continuă de 26 de ani să îi voteze pe socialiști. Marea perdantă a alegerilor de duminică este democrația română”, notează Rudolf Gruber.

“Supraviețuirea ca strategie”, exclamă jurnaliștii austrieci de la Der Standard.

“La prima vedere avem de-a face cu ceva absurd. Lupta împotriva corupției a fost de departe cea mai importantă temă de campanie. Și totuși, Partidul Social-Democrat a câștigat alegerile, tocmai acel partid care a ajuns cel mai des în vizorul procurorilor anticorupție. În fruntea partidului se află un candidat la funcția de premier care a fost condamnat pentru fraudă electorală. Că astfel de oameni au succes la nivel politic este deja un fenomen global. Doar că în statele foste comuniste încălcarea regulilor a fost timp de decenii o strategie zilnică recunoscută de supraviețuire a societății, ceea ce nu favorizează deloc combaterea ei”, consideră Gerald Schubert.

“Trezire de coșmar din visul tehnocrat”, punctează jurnaliștii ungari de la 24.hu. “Victoria zdrobitoare a PSD la alegerile parlamentare a pus capăt visului generației 30-40 că Guvernul technocrat condus de Dacian Cioloș va primi un mandat de patru ani pe baza voturilor adunate de PNL și USR”, scrie sursa citată.

Expertii de la Budapesta compară USR cu partidul ungar LMP (Politica poate fi și altfel), un partid de civili care a apărut de nicăieri și a intrat în Parlamentul ungar chiar la prima tentativă, în 2010. “Poate fi un condamnat penal viitorul premier al României?”, se întreabă jurnaliștii de la televiziunea de știri Hir TV.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră