Român prins la furat în Italia, ÎMPUȘCAT de proprietar. Mii de mesaje de susţinere pentru italian: "Este un erou, trebuie medaliat!"

27 Feb 2016 | scris de Veronica Micu
Român prins la furat în Italia, ÎMPUȘCAT de proprietar. Mii de mesaje de susţinere pentru italian:

Incidentul a avut loc în dimineaţa zilei de 8 februarie. Poeti, poliţist la pensie, a fost alarmat de ciobăneştii săi de Maremma. El spune că a văzut pe fereastră un individ care avea în mână o bâtă.

Speriat, italianul a tras cinci focuri de armă, unul dintre hoţi, Ion Nicolai Farcaş, 38 de ani, fiind nimerit în abdomen.

Potrivit presei italiene, românul rănit a fost urcat de ceilalţi trei complici într-o maşină şi abandonat în faţa spitalului de urgenţă din Grosetto, fiind ulterior supus unei intervenţii chirurgicale.

Starea sa este gravă, însă viaţa nu îi este în pericol.

La scurt timp, poliţia a reuşit să-i găsească pe ceilalţi trei români, aceştia fiind arestaţi şi cercetaţi pentru furt.

Iniţial, Bruno Poeti a fost reţinut fiind acuzat de tentativă de omor. Ulterior, judecătorul a dispus eliberarea acestuia.

"Mi-a fost teamă şi m-am apărat trăgând", a declarat Poeti în faţa magistratului.

Reţinerea fostului poliţist a provocat reacţii puternice pe reţelele de socializare, mulţi italieni aplaudând fapta lui Poeti şi transmiând mii de mesaje de susţinere.

Potrivit acestora, Bruno Poeti a fost reţinut pe nedrept, fiind "un erou ce trebuie medaliat şi nu încătuşat".

Un incident asemănător a avut loc la sfârşitul lunii octombrie 2015, când un român a fost împuşcat într-o vilă situată la periferia oraşului italian Milano.

Românul, împuşcat mortal, intrase prin efracţie pentru a fura. Proprietarul casei a fost reţinut sub acuzaţia de crimă prin exces în legitimă apărare, o situaţie juridică ce stârneşte polemici în Italia.

Partidul xenofob Liga Nordului a susţinut gestul italianului care a tras cu arma. 

Matteo Salvini, liderul formaţiunii xenofobe, declara, la acea vreme, că "hoţul a murit la locul de muncă", iar guvernatorul regional, Roberto Maroni, membru al aceluiaşi partid, anunţa că autorităţile locale vor asigura apărarea judiciară a inculpatului.

"Pensionarul a făcut bine că a deschis focul pentru a se apăra, omul intrase în casa lui, şi-a căutat-o. Este aberant ca pensionarul să fie pus sub acuzare. Este vorba de un hoţ mort la locul de muncă. În cazul în care procedurile judiciare vor continua, vom cere suportarea cheltuielilor legale ale pensionarului italian", a declarat Salvini.

Guvernatorul regiunii Lombardia, Roberto Maroni, a transmis prin Twitter că împărtăşeşte poziţia lui Savini: "Regiunea Lombardia va suporta cheltuielile pentru apărarea în instanţă a pensionarului care, în legitimă apărare, l-a împuşcat pe hoţul român intrat în casa lui".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră