ATENŢIE! De astăzi, se poate cere RESTITUIREA TAXEI AUTO! Care este PROCEDURA

03 Sep 2015
ATENŢIE! De astăzi, se poate cere RESTITUIREA TAXEI AUTO! Care este PROCEDURA
Persoanele care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante vor avea posibilitatea de a cere restituirea integrală a sumei achitate, fără a deschide o acţiune în instanţă, conform unui act normativ care a intrat astăzi în vigoare. Până ieri, proprietarii de autoturisme puteau să ceară înapoi doar banii plătiţi în plus, în cazul în care taxa auto era mai mare decât timbrul de mediu. Important! Cererile de restituire vor fi soluţionate in maximum 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii vor fi informaţi asupra acestui aspect în cel mult zece zile de la emiterea deciziei de către autorităţi.

Cetăţenii care au plătit taxa specială pentru autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule vor putea să ceară toţi banii înapoi fără a fi nevoiţi să deschidă o acţiune în instanţă. „Contribuabilii care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale în vigoare la momentul înmatriculării, pot solicita restituirea acesteia prin cerere adresată organului fiscal competent, în termenul de prescripţie prevăzut de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscală (...)", scrie în actul normativ.

Cui va fi restituită integral taxa auto 

Mai exact, taxa auto va fi restituită integral acestor persoane pe parcursul unei perioade de cinci ani calendaristici, prin plăţi anuale a câte 20% din suma datorată. De asemenea, statul va achita şi dobanda pentru perioada cuprinsă între perceperea nejustificată a taxei şi rambursarea acesteia.

„Sumele (...), precum şi dobânzile datorate contribuabilului pentru perioada cuprinsă între data perceperii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si data restituirii acesteia se achită (...) pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata-n fiecare an a 20% din valoarea acestora, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent", este explicat in OG nr. 40/2015. În plus, taxa achitată şi dobânzile calculate până la data plăţii integrale vor fi actualizate cu indicele preţurilor de consum publicat online de Institutul Naţional de Statistică la data emiterii deciziei de restituire.

Important!
Cererile de restituire vor fi soluţionate în maximum 45 de zile de la înregistrare, iar solicitanţii vor fi informaţi asupra acestui aspect în cel mult zece zile de la emiterea deciziei de către autorităţi. Dacă decizia organului fiscal va fi defavorabilă sau daca acesta nu va respecta termenul de soluţionare, contribuabilul va putea să depună contestaţie. Practic, pentru a face acest lucru, solicitanţii vor avea la dispoziţie 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la expirarea termenului de soluţionare a actului.

Obligaţia de plată a timbrului de mediu 

O altă prevedere a Ordonanței instituie obligația de plată a timbrului de mediu cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat, în situația autovehiculelor pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră