Protestele pro-Palestina au costat Poliția "20 de milioane lire sterline", în timp ce alte mii de persoane au ieșit pe străzile Londrei în al nouălea weekend consecutiv

09 Dec 2023
Protestele pro-Palestina au costat Poliția "20 de milioane lire sterline", în timp ce alte mii de persoane au ieșit pe străzile Londrei în al nouălea weekend consecutiv

Poliția metropolitană a cheltuit până la 20 de milioane de lire sterline pentru a supraveghea protestele pro-Palestina care au izbucnit în toată Londra de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în urmă cu nouă săptămâni, anunță Daily Mail

de ordine au trimis până la 2.000 de ofițeri în capitală în fiecare weekend de când Hamas a invadat Israelul, ceea ce i-a costat pe contribuabili aproximativ 20 de milioane de lire sterline și a afectat alte îndatoriri de primă linie, potrivit The Sunday Times.

În unele weekenduri, Met a fost nevoită să recruteze ofițeri de la alte forțe din Marea Britanie, în conformitate cu normele de "ajutor reciproc", pentru a ajuta la organizarea protestelor, în urma cărora poliția a investigat deja cel puțin 259 de suspecți și 172 de infracțiuni.

Săptămâna trecută, comisarul Sir Mark Rowley i-a spus primarului Sadiq Khan că forțele sale au fost "grav afectate" de conflictul din Orientul Mijlociu și că unitățile de comandă din cartierele locale au pierdut o treime din personalul lor în weekenduri pentru ca birourile să poată ajuta la protestele din centrul Londrei.

Oficialii avertizează că facturile vor continua să crească, deoarece protestatarii au promis să continue să mărșăluiască pe străzile Londrei până când Israelul își va încheia campania din Gaza. Mii de protestatari pro-Palestina au inundat ieri capitala pentru a noua săptămână consecutivă. Grupul a mărșăluit de la Banca Angliei până în Piața Parlamentului. 

Poliția a reținut cel puțin 13 persoane, inclusiv un bărbat care ținea o pancartă care compara Israelul cu Germania nazistă. Acesta a fost arestat sub suspiciunea de infracțiune rasială agravată de tulburarea ordinii publice. Se pare că forțele de ordine investighează, de asemenea, diverse alte cazuri de pancarte și scandări antisemite la demonstrația de ieri.

Acest lucru are loc în contextul în care există îngrijorări legate de faptul că un ciclu susținut de proteste și priveghiuri organizate în capitală creează un deficit de finanțare pentru Poliția Metropolitană.O scrisoare trimisă consiliului de poliție, care este prezidat de primar, a estimat că 12,6 milioane de lire sterline au fost cheltuite în perioada 7 octombrie - 19 noiembrie pentru a supraveghea demonstrațiile.

'Investigăm 259 de suspecți și 172 de infracțiuni legate de această operațiune', se arată în raport, potrivit The Times. 'Numărul de anchete și de suspecți este posibil să crească odată ce vom identifica suspecți pentru dezordini violente la diferite scene, cum ar fi Cenotaful'. 

Dar de la 19 noiembrie au avut loc noi proteste, experții estimând că nota de plată este acum mai aproape de 17 milioane de lire sterline. Într-o scrisoare adresată ministrului de interne James Cleverly, dl Khan a declarat că deficitul de finanțare ar putea fi acum de 240 de milioane de lire sterline și a făcut apel la mai mult sprijin.

Dl Khan a declarat că Londra se confruntă cu "presiuni unice în calitate de capitală" din cauza numărului de proteste, evenimente sportive, festivaluri culturale și evenimente ceremoniale pe care le găzduiește.

'Aceste costuri suplimentare au ca rezultat reducerea resurselor disponibile pentru echipele de primă linie și de cartier... Comunitățile londoneze au de suferit în mod direct', a spus primarul.

Ministrul de interne va analiza în curând acordul de finanțare a poliției, care stabilește subvențiile pentru forțele de poliție din Anglia și Țara Galilor. 'Aș dori să subliniez subfinanțarea actuală a subvenției pentru Capitala națională și internațională (NICC)', i-a scris dl Khan ministrului de interne. În scrisoarea sa, el l-a citat pe comisarul poliției metropolitane, Sir Mark Rowley, care a declarat că, din 7 octombrie, 'peste 28.000 de ture de ofițeri au fost efectuate în legătură cu proteste și priveghiuri'.

Grupul de activiști ecologiști Just Stop Oil a organizat în mod repetat 'marșuri lente' în capitală în această toamnă, în timp ce protestele pro-Palestina au atras peste 100.000 de manifestanți, necesitând mai mult de 1.000 de polițiști de fiecare dată.

Săptămâna trecută, Scotland Yard a dezvăluit că a cheltuit 19,9 milioane de lire sterline numai pentru a asigura poliția pentru Just Stop Oil de la prima campanie a grupului, în octombrie 2022.

Forțele de ordine au declarat că timpul petrecut cu grupul echivalează aproximativ cu aproximativ 300 de ofițeri pe zi care au fost scoși din activitatea polițienească de primă linie în toată Londra. În noiembrie, Met a început să reducă numărul de apeluri de sănătate mintală la care participă ofițerii, ca parte a unei noi inițiative cu NHS.

Schema introduce un prag pentru răspunsul poliției pentru a aborda cantitatea de timp pe care ofițerii o alocă sănătății mintale. Presiunea suplimentară asupra Met are un efect negativ asupra bunăstării ofițerilor săi, a avertizat dl Khan.

'Met a anulat aproape 4.000 de zile de odihnă, iar pentru fiecare eveniment de ordine publică sunt desfășurați aceiași ofițeri', a spus el.  'Mulți ofițeri au lucrat în fiecare weekend de la 7 octombrie și ratele de îmbolnăvire sunt în creștere, o tendință care probabil va continua'.

Met nu este singura forță de poliție care se confruntă cu presiuni financiare. Police Scotland - a cărei finanțare este asigurată de guvernul scoțian - a avertizat că numărul ofițerilor ar putea scădea cu aproape 1.500, iar forța ar putea trece la un 'model de prezență redusă' la nivel național dacă nu primește fonduri suplimentare de aproape 129 de milioane de lire sterline.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră