76% dintre români doresc ca UE să intervină mai mult în protecția mediului

19 Aug 2016 | scris de Istvan Deak
76% dintre români doresc ca UE să intervină mai mult în protecția mediului

Conform unui sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European, două treimi dintre cetățenii UE ar dori ca UE să se angajeze mai mult în protecția mediului înconjurător.

67% dintre cetățenii UE își arată susținerea pentru mai multă acțiune UE în domeniul protecției mediului. 21% au spus că nu trebuie schimbat nimic față de situația din momentul de față. Peste jumătate din participanții la sondaj (52%) consideră că acțiunea UE este insuficientă, iar 37% spun că este adecvată.

Dintre cetățenii români care au participat la sondaj, 76% doresc ca UE să intervină mai mult decât o face în prezent în protecția mediului înconjurător.

UE are o politică largă în domeniul protecției mediului. Uniunea are competențe în majoritatea ramurilor politicii pentru mediu, precum poluarea aerului și a apei, gestionarea deșeurilor și schimbările climatice.

„Împărtășim îngrijorările cetățenilor, reieșite din sondajul Eurobarometru, și suntem hotărâți să lucrăm asupra unor propuneri și politici noi pentru a combate schimbările climatice și a salva mediul înconjurător. După Paris și sensul său istoric, avem multe obiective ambițioase în față”, a comentat președintele comisiei pentru mediu de la Parlamentul European, Giovanni La Via.

El a adăugat că „Uniunea Europeană are un impact crucial asupra acestui acord” și că „UE dezvoltă acum toate politicile, pentru a le transforma în fapte”.

Dar iată ce măsuri propune Uniunea Europeană:

- ”Natura 2000” este cea mai mare rețea coordonată pentru protecția regiunilor lumii (acoperă peste 18% din uscatul UE și aproape 6% din teritoriul marin)
- reducerea drastică a folosirii pungilor de plastic
- implementarea acordului de la Paris printr-o reformă a schemei de comercializare a emisiilor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030 și promovarea surselor de energie regenerabile

- un acord între Parlament și Consiliu privind legislația în domeniul calității aerului (planuri pentru limite naționale ambițioase pentru poluatorii-cheie până în 2030)
- o comisie de anchetă creată la Parlament pentru investigarea măsurării falsificate a emisiilor de la autovehicule
- reguli recente privind etichetarea eficienței energetice a aparatelor electrocasnice
deplasarea către o economie circulară (ameliorarea ciclurilor de viață a produselor prin reciclare și refolosire) și reguli pentru o mai bună gestionare a deșeurilor.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră