Noile propuneri ale Comisiei Europene: 4646 de imigranţi repartizaţi României

09 Sep 2015
Noile propuneri ale Comisiei Europene: 4646 de imigranţi repartizaţi României
Comisia Europeană îi propune României să primească 4646 de imigranţi din cei 120.000 aflaţi în Italia, Grecia şi Ungaria, după relocarea acestora din cele trei ţări. Conform unui comunicat oficial al CE, România ar urma să primească 604 de imigranţi din Italia, 1951 din Grecia şi 2091din Ungaria.

Relocarea se face pe baza unui calcul după următorul algoritm: 40% mărimea populaţiei, 40% PIB, 10% numărul mediu de cereri de azil din trecut, 10% rata şomajului. Cele mai mari cote de refugiaţi ar urma să revină Germaniei- 31.443, Franţei - 24.031 şi Spaniei - 14.931. Propunerea Comisiei Europene trebuie votată în Consiliul UE, unde e nevoie de majoritate calificată la vot.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercuri că orice propunere sau cifre avansate de Comisia Europeană cu privire la refugiaţi va fi supusă analizei interne interinstituţionale şi a precizat că România preferă cotele voluntare de imigranţi, în locul celor obligatorii.

"Vom vedea elementele pe care preşedintele Comisiei le va prezenta. Poziţia pe care atât primul-ministru, cât şi preşedintele României au exprimat-o este de a prefera un sistem cu cote voluntare şi nu obligatorii. Orice fel de propunere a Comisiei, de cifră care ar putea fi avansată este supusă procesului de analiză internă interinstituţională şi negocierii între statele membre", a spus Aurescu.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că poziția României este de solidaritate, de sprijin, de respectare a obligațiilor pe care le avem și de a face ceea ce putem să facem. "Capacitatea noastră este de 1.786. În condițiile în care avem deja o parte din aceste locuri, vreo 200, deja ocupate, nu putem să ne angajăm la mai mult decât putem face. Cel mai rău lucru e să te angajezi la ceva ce nu poți face. Mai bine să spui adevărul și să spui foarte clar ce poate să facă România și nu cote obligatorii, ci cote în funcție de posibilitățile fiecărei țări. Asta e poziția României și asta va susține și în cadrul JAI și cu siguranță și președintele în cadrul Consiliului European", a spus Ponta.

Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră