Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor, Reacție la VERDICTUL CSAT privind "Acoperiții" din Justiție: "vom Lua in Considerare Posibilitatea Acționării CSAT in Judecată"

18 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor, Reacție la VERDICTUL CSAT privind

Iata postarea judecatoarei Dana Girbovan: 

,,Reactia publica a Presedintiei Romaniei, prin care anunta ca s-au facut verificari in privinta acoperitilor din justitie, este doar un prim pas spre clarificarea unei probleme care trebuia de ani de zile elucidata. Legea, intrata in vigoare acum mai bine de 10 ani, prevede ca declaratiile anuale pe proprie raspundere ale magistratilor, ca nu sunt agenti acoperiti, trebuie verificate de catre CSAT, lucru care nu s-a facut pana acum.
Asteptam publicarea acestor decizii si a documentelor oficiale pe care se intemeieaza, pentru a vedea pe ce perioada de timp au fost facute verificarile si care au fost serviciile secrete vizate de aceste verificari.


Reamintesc pe aceasta cale Presedintiei Romaniei si Consiliului Suprem de Aparare a Tarii ca nici pana azi nu a raspuns solicitarii UNJR de a face publice deciziile CSAT "referitoare la relatia dintre serviciile secrete ale statului cu justitia, precum si atributiile acestor servicii in domeniul combaterii infractionalitatii, inclusiv in ceea ce priveste combaterea coruptiei si lupta impotriva crimei organizate".


Nu se poate vorbi despre o normalitate democratica in Romania pana cand relatia servicii secrete - justitie nu e perfect transparenta.Presedintia a depasit deja termenul legal de a raspunde solicitarii noastre de comunicare a acestor decizii CSAT. Daca nu vom primi raspuns nici in urmatoarele zile, vom lua in considerare posibilitatea actionarii CSAT in judecata, pentru ca aceste hotarari in baza carora serviciile secrete sunt implicate in justitie sa devina publice.


Dreptul la un proces echitabil si o justitie independenta este recunoscut si garantat de Constitutie pentru fiecare cetatean al acestei tari. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atata vreme cat exista posibilitatea unor influente sau implicari in actul de justitie ale serviciilor secrete, in baza unor decizii care sunt secrete",, a publicat pe pagina sa socializare judecatoarea Daniela Girbovan. 

 CSAT ne-a lamurit: nu sunt spioni in Justitie 

Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii, a anunţat luni Administraţia Prezidenţială.

Conform unui comunicat, verificările au fost făcute de CSAT, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturi şi Ministerului Justiţiei. "Din dispoziţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, prin instituţiile abilitate, la solicitările Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Ministrului Justiţiei, veridicitatea declaraţiilor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii", precizează Preşedinţia.

Rezultatele verificărilor au fost transmise CSM şi Ministerului Justiţiei. O solicitare similară a făcut şi UNJR, după după declaraţiile generalului SRI Dumitru Dumbravă, conform cărora instanţele de judecată au devenit "câmp tactic" al acestui serviciu secret.

Ca urmare, începând cu luna mai 2015, asociaţiile profesionale ale magistraţilor au cerut CSAT să verifice declaratiile pe proprie răspundere date de magistraţi în sensul că nu sunt ofiţeri acoperiţi ai unui serviciu secret, precum şi hotărârile date de această instituţie în ceea ce priveşte implicarea serviciilor secrete în justiţie, cererea neprimind nici un răspuns până în prezent.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră