Angus Deaton, premiul Nobel pentru economie pentru cercetările asupra sărăciei

12 Oct 2015
Angus Deaton, premiul Nobel pentru economie pentru cercetările asupra sărăciei
 Americanul-britanic Angus Deaton a fost răsplătit, luni, cu premiul Nobel pentru Economie pentru cercetările efectuate asupra consumului în special al săracilor, a anunţat comitetul Nobel. Acest profesor scoţian în vârstă de 69 de ani lucrează la Princeton (SUA) şi a fost premiat pentru analiza asupra consumului, a sărăciei şi bunăstării, a precizat juriul suedez, transmite AFP.

„Pentru a elabora politicile economice care promovează bunăstarea şi reduc sărăcia, trebuie, mai întâi, să înţelegem consumul individual”. Şi Angus Deaton a îmbunătăţit acest concept. Deaton şi-a pus trei întrebări: modul în care consumatorii repartizează cheltuielile, cât se consumă şi cât se economiseşte într-o societate şi cum măsurăm bunăstarea individuală. Aceste întrebări l-au condus la o analiză fină a unor „probleme cum sunt relaţia între venit şi cantitatea de calorii consumate, amploarea discriminării între sexe în cadrul familiei.

Deaton îi succede francezului Jean Tirole, care a primit acelaşi valoros premiu în 2014 petnru analiza lui asupra reglării pieţelor.

Premiul pentru economie, oficial „premiul Bancii Suediei în ştiinţe economice în memoria lui Alfred Nobel”, este ultimul din sezonul „Nobel”, marcat prin onorare scriitoarei din Belarus, Svetlana Alexievitch, cu premiul pentru „literatură” şi a organizaţiilor care au contribuit la salvarea tranziţiei democratice în Tunisia, pentru „pace”. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră