Ponta: Amenințările Moscovei nu ne sperie. Rusia tratatează țările din jur în dispreț față de legile internaționale

13 Oct 2015
Ponta: Amenințările Moscovei nu ne sperie. Rusia tratatează țările din jur în dispreț față de legile internaționale
Premierul Victor Ponta a declarat,  referinduse la acuzațiile Rusiei potrivit cărora România încalcă Tratatului Forţelor nucleare intermediare, că aceste amenințări nu provoacă îngrijorare, ci întăresc convingerea că România, ca membră NATO, își face datoria în regiune. 
 
”Toate amenințările și intimidările din partea Rusiei ne întăresc în convingerea că suntem parte a NATO și ne facem datoria. Toate aceste declarații belicoase ne arată că Rusia tratatează țările din jur în dispreț față de legile internaționale. Nu doar că nu ne sperie deloc, ci ne întărește convingerea că alături de partenerii din NATO ne facem datoria în această zonă”, a declarat premierul Victor Ponta. 

Guvernele României și Statelor Unite au fost somate de Moscova să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din România. 
 
Mihail Ulianov, directorul Departamentului pe probleme de neproliferare și control al armamentului din Ministerul rus de Externe, a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă "o provocare serioasă pentru securitatea internațională", scrie Sputnik International.
 
Diplomatul rus a menționat că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi considerată de Rusia o "încălcare serioasă" a Tratatului Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică. Mai mult, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA și României să "conștientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situației și să renunțe la aceste planuri până când nu este prea târziu".

Tratatul Forțelor Nucleare cu Rază Medie de Acțiune (INF), încheiat în 1987 între SUA și fosta Uniune Sovietică, interzice desfășurarea rachetelor nucleare și convenționale balistice și de croazieră cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. SUA au acuzat de mai multe ori Moscova de încălcarea acestui tratat în ultimul timp.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră