MISTERELE MORȚII UNUI POLIȚIST. Avea nevoie GABRIEL OPREA de coloană oficială? Cu ce SITUAȚIE DEOSEBITĂ se confrunta?

22 Oct 2015
MISTERELE MORȚII UNUI POLIȚIST. Avea nevoie GABRIEL OPREA de coloană oficială? Cu ce SITUAȚIE DEOSEBITĂ se confrunta?
O ditamai groapa, chipurile semnalizata - in mijlocul Bucurestiului,ca la noi se lucreaza de zor- un politist mort, decorat imediat POST MORTEM, un comunicat al Politiei ce vine la aproape doua zile dupa tragedie, o coloana oficiala care il insotea pe vicepremierul Gabriel Oprea, nu stim deocamdata in ce misiune deosebita. 

Acestea sunt misterele mortii unui politist de doar 28 de ani care marti seara si-a pierdut viata in timp ce era in misiune. Mai exact, insotea coloana oficiala a vicepremierului Gabriel Oprea si a cazut cu motocicleta intr-o groapa aflata in mijlocul Bucurestiului. Moartea tanarului politist a provocat multa durere, dar a redeschis Cutia Pandorei si  in ceea ce priveste folosirea coloanelor oficiale de catre demnitari. Mai exact, in aceasta situatie avea voie vicepremierul Gabriel Oprea sa foloseasca coloana oficiala? Cand, cum si in ce situatii au voie demnitarii sa foloseasca coloana oficiala si in ce misiuni? 

Colegii şi şefii politistului care si-a pierdut viata dau acum explicaţii la Parchetul Capitalei care a deschis dosar in rem pentru ucidere din culpa.  Anchetatorii au cerut și documente de la Ministerul de Interne pentru a vedea de ce Gabriel Oprea beneficia de coloana oficială si daca exista un ordin scris pentru prezenta in misiune a politistilor, cu explicatiile de rigoare privind urgenta misiunii.


AVEA VOIE GABRIEL OPREA SA FOLOSEASCA, CONFORM LEGII, COLOANA OFICIALA?
 
Iata ce spune LEGEA:

Art. 223 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2006

Art. 223. - (1) Poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenţei.
(2) Se însoţesc cu echipaje ale poliţiei rutiere demnitari români sau oficialităţi străine cu funcţii similare acestora, după cum urmează:
a) Preşedintele României;
b) preşedintele Senatului;
c) preşedintele Camerei Deputaţilor;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3) În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
(4) Beneficiază de însoţire şi candidaţii la funcţia de Preşedinte al României, pe timpul campaniei electorale, după validarea candidaturii, numai pe raza localităţilor unde au loc activităţile electorale.
(5) Beneficiază de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere foştii preşedinţi ai României, în condiţiile legii.


Conform legii, Oprea nu avea dreptul să folosească coloana oficială, aceasta fiind prevăzută doar în condiții deosebite..  Potrivit legislaţiei în vigoare, vicepremierul şi miniştrii pot avea coloană oficială doar în deosebire în exercitarea atribuţiilor ministeriale. "În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenta, pot beneficia de însotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul României sau omologi din strainatate aflati în vizita oficiala în România, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare", arată aliniatul 3 al articolului 223 din Codul Rutier.

LACUNA IN LEGEA RUTIERA: ce anume inseamna SITUATIE DEOSEBITA?


Pe de alta parte, sindicalistii spun ca nu e definit intr-o lege ce anume  inseamna situatii deosebite si ce tip de misiuni s-ar incadra la aceste situatii DEOSEBITE, invocate deseori de demnitarii romani.  ,,Trebuie lamurit ce inseamna situatiile deosebite. Nefiind lamurit sensul undeva in acte normative sa spuna, uite, asta inseamna situatie deosebita, eu nu fac comparatie in ce situatii deosebite trebuie sa se intoarca omul din concediu. Din punct de vedere al politistului care trebuie sa se intoarca la serviciu in situatii deosebite, situatia deosebita a fost definita ca fiind o calamitate, o catastrofa,o situatie cu adevarat grava. Dar partea interesanta e ca nu a fost reglementata undeva ce inseamna situatie deosebita. E foarte subiectiv,,, au precizat pentru site-ul mariustuca.ro surse din randul sindicalistilor. 

CE SPUNE POLITIA CAPITALEI

Intr-un comunicat dat astazi presei, reprezentanții Poliției Capitalei spun că acea coloană oficială era în conformitate cu legea. ,, Polițistul se afla în exercitarea atribuțiunilor de serviciu specifice Poliției Rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil și fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranță, a unei coloane oficiale, precum și a celorlalți participanți la trafic.

Coloana oficială a viceprim–ministrului pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, de care demnitarul beneficia in condițiile legii, se deplasa cu o viteză adaptată la condițiile meteo și de trafic existente, pe traseul Băneasa – P-ța. Presei Libere – Arcul de Triumf – P-ța. Charles de Gaulle – P-ța. Victoriei – Bd. Uranus – Str. Știrbei Vodă, dupa ce acesta participase la o activitate în cadrul unei instituții din domeniul securității și ordinii publice. Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la fața locului și au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, polițistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgență București. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat si cu ceilalti decidenți din conducerea MAI, pentru intervenția de urgență a echipajelor SMURD și informarea permanentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ținut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat,,.

POLITISTUL DE LA RUTIERA, DECORAT POST-MORTEM


Poliţistul de la Rutieră care a murit în timp ce însoţea o coloană oficială, avansat POST-MORTEM în gradul de subinspector. Reamintim ca in luna august un alt politist de la Brigada Rutiera a murit, dupa ce a fost accidentat mortal de un afacerist turc. Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române este împuternicit să facă următoarele precizări:

În această dimineață, la propunerea inspectorului general al Poliției Române, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, l-a avansat în gradul de subinspector de poliţie post-mortem pe agentul șef adjunct de poliție Gigină Bogdan Cosmin.

Subinspectorul post-mortem Gigină Bogdan Cosmin, căzut la datorie, avea 28 de ani, era căsătorit şi lucra de 8 ani în Ministerul Afacerilor Interne. Poliţistul a încetat din viață la Spitalul Universitar de Urgență București, unde a fost transportat după ce, în seara de 20 octombrie a.c., a fost implicat într-un accident în timpul desfășurării atribuțiunilor de serviciu specifice poliției rutiere.

CUM S-A INTAMPLAT TRAGEDIA DE MARTI SEARA

Un poliţist de la Brigada Rutieră, care însoţea o coloană oficială, a murit marti seară în Capitală, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă care era semnalizată, în zonă având loc lucrări la carosabil.

Accidentul s-a petrecut pe bulevardul Ştirbei Vodă din Bucureşti unde agentul de la Brigada Rutieră avea misiunea de a fluidiza traficul, pentru trecerea unei coloane oficiale. Din motive încă nestabilite, poliţistul a căzut cu motocicleta într-o groapă de câţiva metri adâncime, săpată pentru o lucrare.

Medicii care au intervenit la locul accidentului l-au găsit pe poliţist în stop cardio-respirator. Casca sa era distrusă la marginea gropii. Diana Sarca, purtător de cuvânt al Poliţiei Capitalei: „În jurul orelor 19 a fost sesizat un eveniment rutier în care este implicat un coleg de-al nostru. În prezent se realizează cercetarea la faţa locului. Cercetările au fost preluate de către Parchetul competent material şi teritorial”.


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră