Petre Tobă, aviz favorabil pentru şefia Ministerului de Interne. Ce a răspuns fostul şef al Poliţiei Române la întrebarea dacă va folosi coloana oficială

16 Noi 2015 | scris de Mara Răducanu
Petre Tobă, aviz favorabil pentru şefia Ministerului de Interne. Ce a răspuns fostul şef al Poliţiei Române la întrebarea dacă va folosi coloana oficială

"Prioritatea numărul unu a Ministerului Afacerilor Interne va fi reprezentată de creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și (...) este o temă extrem de actuală, vedem cu toții tot ceea ce se întâmplă în proximitatea României, vedem cu toții ceea ce se întâmplă în Europa și prin creșterea gradului de siguranță doresc să acopăr toate componentele siguranței cetățeanului", a declarat Petre Tobă, după audiere. Întrebat dacă va folosi coloana oficială la fel ca și predecesorul său, Gabriel Oprea, Tobă a spus că o va folosi exact în condițiile prevăzute de lege.

"Legea prevede că atunci când este nevoie de deplasare pentru situații de urgență să poată să fie însoțire, iar atunci când echipajul de poliție rutieră face parte din dispozitivul de escortă al demnitarului, poate să meargă pentru a fluidiza deplasarea acestuia", a arătat Tobă.

El nu a dorit să comenteze cazul fostului vicepremier Gabriel Oprea. "Sper, și votul final a dovedit acest lucru, că răspunsurile mele i-au mulțumit pe domnii deputați și senatori. Mi-am exprimat la final speranța unei foarte bune colaborări cu Comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională și bineînțeles un sprijin din partea acestora", a mai arătat Petre Tobă.

CINE ESTE PETRE TOBĂ

Petre Tobă este la conducerea Poliţiei Române din mai 2012, fiind propus de ministrul de atunci al Internelor Ioan Rus, în locul lui Liviu Popa. În cei trei ani şi şase luni de la preluarea funcţiei de şef al Poliţiei Române, Petre Tobă a trecut prin patru miniştri ai Internelor - Ioan Rus,Mircea Duşă, Radu Stroe şi Gabriel Oprea. În mai 2012, Petre Tobă venea pentru a doua oară la conducerea Poliţiei Române, după ce a mai ocupat funcţia, din ianuarie 2009 şi până în noiembrie 2010, când a fost demis şi înlocuit cu Liviu Popa, în locul căruia avea să revină doi ani mai târziu.

În ianuarie 2009, Petre Tobă a fost numit la conducerea Poliţiei Române la propunerea lui Gabriel Oprea, atunci ministru al Internelor, iar în noiembrie 2010 a fost eliberat din funcţie deEmil Boc, la solicitarea lui Traian Igaş, ministrul Internelor în acea perioadă. Asasinarea lui Gheorghiţă Mararu, în 14 noiembrie 2010, într-o cafenea din Piatra Neamţ, a generat ample dezvăluiri care au provocat cel mai mare scandal din Ministerul de Interne, soldat atât cu destituirea şefului Poliţiei Române Petre Tobă, cât şi a secretarului de stat Dan Valentin Fătuloiu, care ocupa funcţia de şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică. Imediat după incidentul din Piatra Neamţ, presa a relevat legătura dintre victimă, familia acesteia şi şeful de atunci al IPJ Neamţ, Aurelian Vasea Şoric.

Pe fondul scandalului de la Neamţ, secretarul de stat Dan Fătuloiu i-a dat ultimatum ministrului Traian Igaş, cerându-i, în 16 noiembrie 2010, să-l demită pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Ulterior, Dan Fătuloiu a lansat o serie de acuzaţii la adresa unor colegi, ţinta atacurilor sale fiind, însă, Petre Tobă. În acest context, ministrul de Interne a anunţat înlocuirea din funcţie a celor doi chestori.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră