Parlamentul nu dă bani pentru cumpărarea sculpturii lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului"

15 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Parlamentul nu dă bani pentru cumpărarea sculpturii lui Brâncuşi

Amendamentul privind majorarea bugetului Culturii a fost propus vineri de liberalul Gigel Ştirbu şi adoptat în Comisiile parlamentare reunite pentru cultură. A doua zi, sâmbătă, amendamentul a fost respins de Comisiile reunite de buget-finanţe, după o tentativă de compromis între parlamentari şi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, prezent la dezbateri.

Ministrul Culturii a explicat că, prin lege, instituția pe care o conduce poate exercita dreptul de preempțiune în cazul achiziției unei opere cum este încadrată "Cumințenia pământului", la categoria tezaur, dar în condițiile în care nu are alocați bani pentru acest lucru nu se poate începe o procedură în acest sens.

Președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților, Viorel Ștefan, a explicat că o suplimentare de buget în vederea unei achiziții nu poate fi prevăzută în legea bugetului și ar crea un precedent periculos în tehnica bugetară.

"Dreptul de preempțiune îl puteți exercita fără o prevedere bugetară. Întâi trebuie creat instrumentul juridic și abia apoi alocarea bugetară. Să nu creăm precedente periculoase în execuția bugetară", a susţinut Viorel Ștefan.

În final, s-a convenit asupra reformulării amendamentului, astfel încât cei 5 milioane de lei să fie transferați de la Fondul de rezervă al Guvernului la Ministerul Culturii. Nici aşa amendamentul nu a avut succes, fiind respins.

Conform ministrului Alexandrescu, actualii deţinători ai sculpturii cer 20 de milioane de euro, însă doi experţi independenţi contactaţi de Ministerul Culturii ar fi evaluat opera la sume diferite, mult mai mici, respectiv de sub 10 milioane de euro. "Sculptura face parte din categoria Tezaur, deci nu poate părăsi teritoriul ţării", a mai spus ministrul Culturii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră