Noua lege a educaţiei: şcoala i-ar putea educa şi pe părinţi

29 Mai 2015
Noua lege a educaţiei: şcoala i-ar putea educa şi pe părinţi
Legea educaţiei este blocată în Senat din 2009. Ministrul de resort, Sorin Câmpeanu, a anunţat că îşi doreşte ca, până la sfârşitul anului, aceasta să fie votată. Comisia de învăţământ din Senat a trimis deja proiectul de Lege tuturor reprezentanţilor sistemului de învăţământ, pentru consultare.

Ieri a avut loc prima întâlnire, la Timişoara. Probabil cea mai mare noutate a legii educaţiei va fi pasul către era digitală. Mai mult, părinţii vor avea programe pentru educare. Vor fi introduse discipline care să pregătească tinerii „pentru viața de familie şi pentru viața socială.” Modificările din noua Legea a Educaţiei va viza şi cadrele didactice. Astfel, este posibilă introducerea pensionării diferenţiate.

Pe puncte, subiectele discutate au fost următoarele:

Încadrarea cu personal nedidactic, conform normativelor in vigoare

Pensionarea diferențiață; pentru educatoare/învățători care au intrat in câmpul muncii la 18/19 ani este necesara pensionarea după vârsta de 55-57 de ani, deoarece cadrele didactice mai în vârstă nu au energia și disponibilitatea spre joc, necesare în procesul didactic pentru copiii de vârste mici

corelarea conținuturilor din programe cu nevoile elevilor și ale societății

Introducerea unor specialități care să favorizeze accesul pe piața muncii, pregătirea pentru meserii de viitor

Flexibilizarea procesului didactic in vederea construirii la elevi a unor abilități de viață

Introducerea unor programe pentru educarea părinților

Introducerea unor discipline care să pregătească tinerii pentru viața de familie, pentru viața socială

Alocarea de fonduri suficiente, pentru ca școlile să permită accesul la noutățile din toate domeniile (acces pe platforme de învățare, care să favorizeze învățarea în ritm propriu).


La dezbaterea din Timişoara au participat ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, Ecaterina Andronescu - Preşedinte al Comisiei pentru Învăţământ, Ştiinţă, Sport şi Tineret din Senat şi alţi parlamentari, inspectori şcolari, directori şi cadre didactice din cele 4 judete din regiune: Timiş, Arad, Caraş şi Hunedoara.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră