Nepotul lui Băsescu, trimis în judecată de DNA. Dragoș Băsescu ar fi cerut 1 milion de euro pentru a-şi trafica influenţa

26 Oct 2015
Nepotul lui Băsescu, trimis în judecată de DNA. Dragoș Băsescu ar fi cerut 1 milion de euro pentru a-şi trafica influenţa
Fiul lui Mircea Băsescu, Dragoș Băsescu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență. În prezent, nepotul fostului președinte se află sub control judiciar pe cauțiune.
 
În dosar a fost deferit justiției și omul de afaceri Ciprian Nistor, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză, pentru complicitate la trafic de influență.

Nepotul lui Traian Băsescu este acuzat de trafic de influență, după ce ar fi cerut unui om de afaceri un milion de euro pentru a-i rezolva problemele judiciare într-un dosar instrumentat de procurorul Remus Jurj, de la DIICOT. 
 
Potrivit unui comunicat al DNA, în 13 martie 2014, "Dragoș Băsescu, beneficiind de ajutorul lui Ciprian Nistor, i-a pretins unui om de afaceri (n.r. — Sandu Staicu), denunțător în cauză, 500.000 de euro pentru o soluție de respingere a arestării într-o contestație formulată de către DIICOT în dosarul ce îl privea și încă 500.000 euro atât pentru obținerea unei soluții favorabile în cauza respectivă, cât și pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor acestuia".
 
"În sprijinul acestor pretenții, Dragoș Băsescu a lăsat să se creadă că are influență pe lângă organele judiciare respective și chiar a promis că va interveni în sensul celor arătate mai sus. Deoarece denunțătorul le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare și că nici nu dorește să se facă vreo intervenție de acest gen, Dragoș Băsescu i-a propus acestuia ca soluție încheierea unui contract fictiv de consultanță prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 euro, eșalonat, pe o perioadă de până la 2 ani, în funcție de evoluția dosarului. Pentru a nu trezi suspiciuni, contractul respectiv urma să fie încheiat cu o societate de consultanță internațională", susțin procurorii.
 
Potrivit unor documente ale anchetatorilor obținute de mariustuca.ro, în 20 aprilie 2015, Dragoș Băsescu și Ciprian Nistor i-ar fi promis lui Sandu Staicu, administrator la S.C. ACTIV INVEST CONSTRUCT S.R.L, cercetat într-un dosar al DIICOT, rezolvarea problemelor judiciare de la DIICOT.

Cum a început

În data de 10.03.2014, Sandu Staicu a fost reținut de către D.I.I.C.O.T. într-un dosar penal instrumentat de către procurorul Jurj Tudoran Remus pentru infracțiuni de constituire de grup infracțional și spălare de bani. 

Două zile mai târziu, propunerea de arestare preventivă a fost respinsă de Curtea Supremă. Potrivit anchetatorilor, în aceeași zi, Staicu a fost contactat telefonic de către Jenică Ioniță, cu care s-a și întâlnit şi care i-a spus că Dragoș Băsescu îi propune o soluție rezolvare a problemelor sale de la D.I.I.C.O.T, persoana de legătură fiind Ciprian Nistor.

Invitație la SPA
 
În 13 martie, Staicu Sandu a stabilit o întâlnire cu Dragoş Băsescu în jurul orei 17.00, la Clubul Pescariu, loc care îi fusese indicat de Ciprian Nistor. Când a ajuns la club, Ciprian Nistor i-a cerut să plătească un abonament de intrare în zona piscinei. Cei doi s-au întâlnit apoi la vestiar şi cu Dragoş Băsescu, care i-a dat lui Sandu Staicu un slip, apoi au mers în zona de SPA şi au intrat împreună într-o saună. Acolo, Ciprian Nistor şi Dragoş Băsescu i-au dat să citească o listă cu nume de firme şi de persoane pe care Staicu le-a recunoscut ca fiind vizate în dosarul penal în care fusese reţinut. Mai mult, cei doi i-au dat omului de afaceri lista cu date din dosar pentru a-l convinge că au posibilitatea de a influenţa evoluţia acestuia. Tot cu această ocazie, Dragoş Băsescu a pronunţat şi numele procurorului de caz.

”Discuţia a continuat pe fondul pretinderii de către Dragoş Băsescu a sumei de 500.000 euro pentru o soluţie de nearestare în contestaţia formulată de către DIICOT şi încă 500.000 euro pentru o soluţie favorabilă în dosarul respectiv şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor lui Sandu Staicu. Staicu le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen. Drept urmare, Dragoş Băsescu i-a spus că are o soluţie, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanţă, prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 de euro printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar pe o perioadă de până la doi ani”, susțin anchetatorii.

"Aspectele susţinute de Staicu Sandu au fost confirmate integral de Nistor Ciprin, care a confirmat discuţiile purtate cu Staicu Sandu și Dragăș Băsescu, inclusiv propunerea acestuia de a-l ajuta pe Staicu Sandu, cunoscând persoane din domeniul justiţiei. De asemenea, a recunoscut solicitarea de către Dragoș Băsescu a sumei de 500.000 euro de la Staicu Sandu", mai spun 
anchetatorii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră