NATO își schimbă strategia. Ce vrea să desfășoare Alianţa Nord-Atlantică de-a lungul granițelor cu Rusia. Decizia se ia la București

29 Oct 2015
NATO își schimbă strategia. Ce vrea să desfășoare Alianţa Nord-Atlantică de-a lungul granițelor cu Rusia. Decizia se ia la București
Statele membre NATO discută despre o suplimentare a trupelor staţionate de-a lungul granitelor cu Rusia şi plasarea lor sub comanda Alianţei Nord-Atlantice, într-un nou efort de a descuraja acțiunile de agresiune din partea Moscovei, scrie Wall Street Journal.
 
Potrivit jurnaliștilor americani, unul din planuri prevede amplasarea de batalioane la granițele cu Rusia din Polonia și cele trei ţări Baltice - Estonia, Letonia şi Lituania, iar altul vorbește despre desfășurarea unui singur balation în regiune. 
 
În timp ce americanii și celelate state aliate susțin aceste noi strategii, oficialii germani sunt mai rezervați. Aceștia au transmis că nu vor să trateze Rusia ca pe un permanent inamic și că nu vor să tensioneze relațiile cu Rusia prin amplasarea de baze permanente NATO în est, mai ales acum când armistițiul din estul Ucrainei pare să fie respectat. 

Jurnaliștii americani mai scriu că, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea anul trecut, țările din zonă sunt îngrijorate în legătură cu viitoarele mutări ale Moscovei, mai ales în condițiile multiplicării exercițiilor militare ruse în regiune. 
 
Aceste discuţii despre suplimentarea trupelor la frontiera cu Rusia au loc în urma unor presiuni ale unor state din Europa Centrală şi de Est în vederea consolidării prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în regiune.
 
Subiectul va fi dezbătut la o reuniune la vârf regională a NATO, la care vor participa țările din Centrul și Estul Europei şi care se va desfășura la București din 4 noiembrie. 
 
Secretarul General adjunct al NATO, Alexander Vershbow, va reprezenta Alianța la acest summit regional, prezidat de șefii statului român și polon, Klaus Iohannis și Andrzej Duda. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră