MOTIVARE. Alexandru Vişinescu, artizanul şi executantul plin de zel al unui program de executare brutală. Cum îşi pedepsea torţionarul deţinuţii

26 Sep 2015
MOTIVARE. Alexandru Vişinescu, artizanul şi executantul plin de zel al unui program de executare brutală. Cum îşi pedepsea torţionarul deţinuţii
Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost artizanul şi executantul plin de zel al unui program de persecutare brutală, iar condamnarea la închisoare este o pedeapsă iluzorie privind vârsta, dar suficientă şi necesară, informează B1 TV. Asta se arată în motivarea Curtii de Apel București, care l-a condamnat la 20 de ani de închisoare pe fostul şef al penitenciarului Râmnicu Sărat.

Judecătorii Curţii de apel Bucureşti precizează în motivarea condamnării la 20 de ani de închisoare a torţionarului Alexandru Vişinescu că acesta a coordonat, timp de 7 ani, un program diabolic de persecuţii la adresa deţinuţilor din Penitenciarul Râmnicu Sărat. Cât despre pedeapsă, magistraţii susţin că e greu de crezut că Vişinescu o va executa în totalitate, dat fiind faptul că duminică va împlini 90 de ani.

"Faptele reţinute în sarcina lui Vişinescu sunt extrem de grave şi consecinţele dramatice şi ireversibile pe care le-au produs asupra victimelor îl indică pe acesta nu doar ca pe un instrument, ce şi-a dovedit cu prisosinţă capabilitatea ci drept artizanul şi executantul plin de zel al unui program original de persecutare brutală a deţinuţilor «contrarevoluţionari» nemaiîntâlnit ca duritate chiar în sistemul penitenciar românesc al vremii", potrivit motivării condamnării lui Alexandru Vişinescu.

Vişinescu poate contesta însă decizia Curţii de apel Bucureşti, mai ales că pe lângă pedeapsa primită, trebuie să plăteasca şi daune de 300.000 dee euro urmaşilor victimelor sale.  


De ce este acuzat Alexandru Visinescu


Instanța a mai apreciat că infracțiunea de care este acuzat inculpatul a fost săvârșită în aplicarea politicii de stat care urmărea reprimarea "dușmanilor poporului", prin acțiuni îndreptate împotriva celor considerați de stat ca fiind un pericol pentru "regimul democrației populare", prețuirea care i s-a arătat lui Vișinescu în timpul exercitării funcției și după încetarea ei, prin promovări în aparatul central al Direcției Generale a Penitenciarelor, avansări succesive în grad militar și decorări cu ordine și medalii, este "dovada certă a recunoașterii, la nivelul autorităților statului, a îndeplinirii cu succes a misiunii încredințate".

Alexandru Vișinescu a fost condamnat de Curtea de Apel București, pe 24 iulie, la 20 de ani de închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase. Instanța a mai dispus degradarea militară a fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat. De asemenea, el a fost obligat de instanță să plătească, în solidar cu Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul de Interne și ANP, despăgubiri de 300.000 euro către 3 părți civile, urmași ai deținuților închiși la Râmnicu Sărat, după cum urmează: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro și Anca Cernea — 150.000 euro. În plus, el trebuie să plătească statului român cheltuieli judiciare în cuantum de 25.000 lei. Judecătorii au mai dispus să mențină sechestrul asigurător pus anterior pe un imobil și acțiuni la SIF-uri deținute de Vișinescu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră