Monumentul "Aripi" prinde viaţă pe soclul lui Lenin

23 Dec 2015 | scris de Gabriela Antoniu
Monumentul

Transportat pe bucăţi de la Ploieşti la Bucureşti, Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste, a prins contur în Piaţa Presei Libere din Capitală. O echipă de muncitori, ajutaţi de macarale, a început montarea monumentului de oţel care va fi inaugurat oficial la primăvară. Momentul a fost surprins nu numai aparatele de fotografiat, ci şi de o dronă.

Lucrarea sculptorului Mihai Buculei va trona pe soclul unde înainte de Revoluţie se afla statuia lui Lenin, un obiectiv turistic obligatoriu în epoca Ceauşescu şi dat jos la 5 martie 1990. Monumentul "Aripi", realizat la SC Electromecanica Ploiești SA, cântăreşte peste 130 tone şi are o înălţime de aproximativ 27 de metri. Costul total al lucrării se ridica la aproximativ 3 milioane de euro.

"Ca loc unde este amplasat, monumentul va fi un semn al orașului. Monumentul îi elogiază pe aceia care au suferit în închisori în perioada comunistă, au fost chinuiți și răschinuiți și unii nici nu s-au mai întors la casele lor, au dispărut, nici morminte nu au. Și tatăl meu a făcut Aiud vreo opt ani. A ieșit de acolo TBC-ist, dar nu a murit la închisoare, ci de bătrânețe", a spus, pentru Agerpres, Mihai Buculei.

În opinia sa, un alt simbol al monumentului ar fi că, în locul diavolului, vine îngerul, în contextul în care lucrarea va fi amplasată pe locul unde se afla în trecut statuia lui Lenin. 

{gallery}monument{/gallery}

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră