Ministrul Apărării: Serviciul militar obligatoriu NU ESTE DESFIINȚAT!

20 Mar 2016 | scris de Cristi Semeghin
Ministrul Apărării: Serviciul militar obligatoriu NU ESTE DESFIINȚAT!

Chestionat cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu, măsură recent adoptată în Lituania, Mihnea Motoc a declarat că aceasta nu este luată în calcul de autoritățile române, dar că există o preocupare pentru găsirea unor metode eficiente pentru a crea suplini lipsa personalului militar necesar.
"Nu ne gândim deloc în momentul acesta la așa ceva, dar suntem foarte preocupați de faptul că de la suspendarea — serviciul militar obligatoriu nu e eliminat, e suspendat, asta e formula legală în România — serviciului militar obligatoriu nu am acționat imediat pentru a crea o rezervă în locul soldaților care făceau acest serviciu", a declarat Motoc.

De asemenea, ministrul Apărării a precizat că un răspuns la această situație, adaptat realităților societății de astăzi, este Legea rezerviștilor voluntari, care va intra în vigoare la începutul anului viitor.
"Avem pregătite măsurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregătire periodică suficientă pentru acești rezerviști voluntari. Ei sunt de două tipuri — unii care au făcut serviciul militar și deci au un corp de bază de pregătire și nu e nevoie decât de actualizarea formației pe care o au deja, iar alții care vin fără background militar și pentru care pregătirea e un pic mai exigentă. Ar trebui să fie mai mult antrenați în unități, ceea ce înseamnă și o stimulare salarială", a afirmat ministrul.

El a specificat faptul că rezerviștii voluntari își vor putea păstra locurile de muncă și că serviciul lor va fi plătit.
"Ei continuă să-și desfășoare activitatea la locurile de muncă pe care le au, dar, în perioada de instrucție, primesc o anumită remunerație, iar în perioada în care nu fac instrucție, în plus față de salariul obișnuit, primesc un procent din salariul mediu pe economie", a susținut ministrul Apărării.

De asemenea, discutând în contextul menționat, ministrul a spus că MApN are în pregătire și o strategie de promovare a atractivității profesiei militare, despre care a spus că este aproape finalizată și că va fi "mult mai modernă și mai adaptată la tipul de comunicare al societății românești de azi".

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră