Ce schimbări vrea ministerul Educaţiei la gimnaziu: Dispare Latina, apar discipline noi, Limba română pierde o oră la clasa a V-a

26 Dec 2015 | scris de Veronica Micu
Ce schimbări vrea ministerul Educaţiei la gimnaziu: Dispare Latina, apar discipline noi, Limba română pierde o oră la clasa a V-a

Planul-cadru este documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII şi câte ore vor fi alocate pe săptămână fiecărei materii.

Disciplina Limba şi literatura română pierde o oră la clasa a V-a, în toate cele 3 variante. Latina dispare, iar TIC (Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor) devine obligatorie.

În schimb, apar discipline noi, care înlocuiesc Cultura civică: Educaţie pentru drepturile copilului (clasa a V-a), Educaţie interculturală (clasa a VI-a), Educaţie pentru cetăţenie democratică (clasa a VII-a) şi Educaţie economică (clasa a VIII-a).

Potrivit Ministerului Educației, elevii claselor V-VIII studiază, acum, după planuri cadru aprobate în urmă cu 15 ani, în timp ce pentru ciclul primar acestea au fost modificate.

În consecință, programa de gimnaziu trebuie schimbată, pentru ca elevii care sunt acum în clasa a III-a să-și poată continua studiile pe un curriculum nou.

Calendarul dezbaterii publice

- 23 decembrie 2015 - 23 ianuarie 2016: punerea proiectelor de planuri-cadru în dezbatere publică

- 22 decembrie 2015 - 22 ianuarie 2016: consultare online; colectarea datelor prin intermediul chestionarului online

- 4-22 ianuarie 2016: dezbateri faţă în faţă la nivel judeţean; colectarea feed-back-ului în urma dezbaterilor faţă în faţă

- 23 ianuarie - 7 februarie 2016: analiza propunerilor primite în cadrul procesului de consultare şi revizuirea proiectului de plan-cadru

- 8-10 februarie 2016: validarea din punct de vedere ştiinţific a proiectului revizuit de plan-cadru de către comisia de validare; avizarea de către ISE.

Vezi mai jos fiecare dintre cele 3 planuri-cadru:

 

1

 

2

 

TC = trunchi comun
CDS = curriculum la decizia şcolii

 

3

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră