Metoda „maşina de cusut“. Ce NU trebuie să faceţi când vedeţi anunţul: "Colecţionar german cumpăr maşini de cusut vechi. Ofer între 44.000 şi 48.000 de euro".

08 Aug 2015
Metoda „maşina de cusut“. Ce NU trebuie să faceţi când vedeţi anunţul:
Un bărbat din judeţul Alba care folosea metoda „maşina de cusut" pentru a înşela diferite persoane a fost urmărit cu focuri de armă de către poliţiştii timişoreni. Întreaga scenă s-a petrecut pe o stradă din Sebeş, unde suspectul a gonit pe străzi deşi nu avea permis de conducere. Strategia escrocului era una bine stabilită: publica anunţuri în ziare prin care susţinea că o firmă este interesată de achiziţionarea de maşini de cusut vechi în schimbul unei sume foarte mari de bani, potrivit RTV. Prejudiciul cauzat în acest caz se ridică la peste 20 de mii de lei.

Cum acţiona ţeparul şi ce făceau victimele 

Victimele sunau la numărul de telefon din anunţ şi erau convinse să depună diverse sume de bani în conturi indicate de bănuit, motivând că sunt necesare pentru încheierea unui certificat de autentificare al maşinii de cusut.  Din cercetări a reieșit că, în perioada septembrie 2014- iulie 2015, bărbatul ar fi înșelat peste 20 de persoane, din întreaga țară.

Cum funcţionează medoda „maşina de cusut“

În 2014, la Arad, zeci de persoane au fost înşelate prin aceeaşi metodă. Totul începea cu anunţuri prin care nişte „colecţionari germani“ voiau  să cumpere maşini vechi de cusut pentru care erau dispuşi să plătească sume imense: între 40.000- 48.000 de euro. 

Anunţurile sunau în felul următor: „Colecţionar german cumpăr maşini de cusut vechi, mărci germane. Ofer între 44.000 şi 48.000 de euro". Mare atenţie dacă, într-o zi veţi citi un astfel de anunţ, căci nu este nu este deloc ceea ce pare. Înşelătoria funcţionează foarte simplu. În momentul în care oamenii sună şi spun că au o astfel de maşină de cusut de vânzare, ei sunt anunţaţi că asemenea exemplare se vând doar la set. Ei sunt puşi apoi în legătură cu o altă persoană care ar avea o pereche a acestei maşini de cusut şi care ar vinde-o cu un preţ mult mai mic. Oamenii nu stau pe gânduri şi cumpără maşina de cusut pereche a celei pe care o au deja, cu preţuri între 10.000 şi 15.000 de euro. Apoi sună din nou la numărul de telefon pentru a anunţa că au cele două maşini de cusut şi pentru a primi în total 80.000-90.000 de euro. Însă la numărul de telefon nu mai răspunde nimeni.

Ţeparii le cer victimelor „certificat“ pentru maşinile de cusut 

O altă metodă de păcălire: oamenilor  li se spune că pentru maşinile de cusut pe care le au le este necesar un certificat şi doar o persoană le-ar  putea elibera acest certificat. Sunt puşi în legătură cu persoana respectivă, victima  plăteşte 10.000 de euro pentru certificatul fals, iar apoi scenariul se repetă, susţin surse din cadrul poliţiei. Aceştia îi sfătuiesc pe oameni să fie vigilenţi şi reticenţi când văd asemenea anunţuri. 


Alte stiri din Actualitate

Ultima oră