Manual pentru liceeni: Să înveţe Constituţia, în loc de "Căţeluş cu părul creţ", care fură o raţă

05 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Manual pentru liceeni: Să înveţe Constituţia, în loc de

Manualul prezintă reguli de zi cu zi, care trebuie respectate de copii, la şcoală, în relaţiile cu părinţii şi profesorii, dar şi despre îngrijirea animalelor de companie, dreptul la muncă, prevenirea corupţiei, a bolilor sexuale sau a sarcinilor nedorite.

“Îi învăţăm pe copii de mici că nu au voie să fraudeze pentru a obţine note mai mari, pentru a lua bacalaureatul. Ştiţi că în fiecare an avem dosare penale grele cu fraudele la bacalaureat. Îi învăţăm să nu dea mită la doctor, la judecător sau la poliţist, deci integritatea este unul din obiectivele manualului. Practic, vrem să formăm cumva o atitudine corectă, o atitudine civică: să respectăm regulile mai ales atunci când nu ne vede nimeni”, spune magistratul.

Manualul se adresează celor care au 14 ani-18 ani.“Odată cu primirea buletinului, copilul devine un mic cetăţean care are drepturi şi obligaţii. Din păcate, unii nu ştiu ce înseamnă cu adevărat să primeşti buletinul, cred că e doar un obiect de identificat. În realitate, înseamnă că deja ai nişte obligaţii faţă de societate. De asta ne adresăm celor între 14 si 18 ani, aceştia din urmă din perspectiva primilor cetăţeni care pot vota pentru prima dată în viţă”, explică Dănileţ, conform ziardecluj.ro. De altfel, un capitol din manual e dedicat unor noţiuni de educaţie politică minimală, ce înseamnă ideologia, partidele, guvernul sau parlamentul.

“Copiii de la 15 ani au voie să desfăşoare activităţi sportive sau artistice şi să câştige bani, dar pentru asta au nevoie de acordul părinţilor. De la 16 ani pot să lucreze chiar şi cu contract de muncă. Copiii trebuie să ştie care este salariul minim, ce reprezintă un contract de muncă şi unde se înregistrează un contract de muncă. Sunt unii copii care au conturi bancare, de la 16 ani pot să îşi deschidă unul, dar e nevoie de prezenţa unui părinte în acel moment", explică Dănileţ.

"Şi, desigur, sunt regulile mari de drept penal: nu ai voie să furi, nu ai voie să înşeli, să şantajezi. La vârsta liceului se întâlnesc tot mai multe infracţiuni comise de minori. Practic, acesta a fost un argument în plus al scrierii acestui manual: a crescut numărul de infracţiuni săvârşite de către minori sau asupra minorilor. Avem în România o explozie a infracţiunilor legate de viaţa sexuală, infracţiuni de violenţă domestică şi infracţiuni de omor. Din păcate, avem şi cazuri în care copiii de 16 ani omoară copii de 15 sau 16 ani, deci minori care omoară alţi minori”, mai spune judecătorul.

Cristi Dănileţ se află în discuţii cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Ministerul Educaţiei privind posibila introducere a unor astfel de ore în curricula şcolară. "Dacă vrem să formăm cetăţeni cinstiţi, ei trebuie să cunoască regulile de mici copii. Mie mi se pare corect ca, în loc de poezia Căţeluş cu părul cret, care fură o raţă, să învăţăm ce înseamnă Constituţia”, a explicat Dănileţ. El nu vede în prezent posibilitatea de introducere a educaţiei juridice ca materie obligatorie în şcoli, pentru că nu ar fi cine să o predea.

“Probabil în cadrul orelor de educaţie civică din clasele a VI-a si a VIII. Deocamdată, proiectul nostru va merge cu caracter de pilot şi, probabil, vom vorbi doar de voluntariat cu studenţi la Drept şi judecători. Peste un an, doi, când vom avea şi profesori, vom, putea intra, probabil, în curricula şcolară. În orice caz, nu o văd ca materie obligatorie, ci doar opţională”, a conchis magistratul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră