Liviu Dragnea, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, cu executare

21 Iun 2018
Liviu Dragnea, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare, cu executare

Liderul PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor şi al treilea om în stat, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru fals intelectual, anunţă News.ro.

Decizia nu este definitivă. Pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu a fost contopită cu pedeapsa de 2 ani cu suspendare primită în dosarul "Referendumul", precizează agerpres.ro. Instanţa a anulat suspendarea executării din dosarul "Referendumul", rezultând o pedeapsă finală de 3 ani şi 6 luni cu executare. Decizia de condamnare a fost luată de doi dintre cei trei judecători ai completului. Al treilea a votat pentru achitare, potrivit sursei citate.

Unul dintre judecători a făcut opinie separată decizia completului, în sensul achitării mai multor inculpaţi, scrie agerpres.ro.

DNA susţine că, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, Liviu Dragnea coordona şi controla activitatea DGASPC Teleorman, instituţie în cadrul căreia au fost încadrate Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica.

Procurorii afirmă că Liviu Dragnea a determinat-o pe Anisa Niculina Stoica să se angajeze şi să fie remunerată în cadrul DGASPC Teleorman.

Dragnea mai este acuzat că a contribuit, prin influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, ca Adriana Botorogeanu şi Anisa Niculina Stoica să fie menţinute în funcţie la DGASPC Teleorman.

În cazul fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, se constată încetarea procesului penal şi se aplică o amendă penală de 1.000 de lei, scrie News.ro.

Fosta şefă a DGASPC Teleorman Floarea Alesu a fost condamnată la trei ani şi şapte luni de închisoare cu executare, iar fostul director executiv DGASPC Rodica Milos a primit trei ani de închisoare cu suspendare. 

Olguţa Şefu, fost director executiv adjunct DGASPC Teleorman, a primit trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu, un an de închisoare pentru fals intelectual. După contopire, sentinţa este de trei ani închisoare cu suspendare. 

Ionel Marineci, fost şef serviciu în cadrul DGASPC Teleorman, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Valentina Marica, fost şef serviciu la DGASPC, a fost condamnată la trei ani cu suspendare, iar Claudiu Balaban, şef serviciu, a primit tot trei ani de închisoare cu ani suspendare pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, în timp ce Nicuşor Gheorghe, fost şef serviciu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu.

Fosta secretară a PSD Teleorman Anisia Niculina Stoica a fost condamnată la un an de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la fals şi pentru complicitate la abuz în serviciu, iar fosta secretară a PSD Teleorman Adriana Botorogeanu a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare. Cele două au fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman.

În 15 mai, când au avut loc pledoariile finale la ICCJ, Liviu Dragnea spunea că şi-a afirmat ”cu tărie” nevinovăţia pentru că nu a comis niciuna dintre faptele ”pe care DNA le-a aruncat în rechizitoriu”. Întrebat ce părere are despre pedeapsa de şapte ani şi jumătate de închisoare solicitată de procurori, Dragnea a spus: ”DNA-ul pentru mine vrea pe viaţă”.

Procesul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman, a fost reluat de la zero de către ICCJ în 3 octombrie 2017, când la instanţă a fost prezent şi liderul PSD. La sosirea la ICCJ, Dragnea a fost aşteptat de un grup de contestatari care au agitat cătuşe şi au strigat "La puşcărie!", iar la plecare a fost aşteptat de mai multe persoane aduse de către Codrin Ştefănescu.

În acest dosar, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost  trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual, fiind acuzat alături de fosta sa soţie şi de foşti angajaţi ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. "În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", susţine DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefii din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

La cererea Bombonicăi Prodana, care a invocat o excepţie de neconstituţionalitate, instanţa supremă a sesizat Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu. CCR a decis că impunerea unui prag valoric în ceea ce priveşte abuzul în serviciu este de competenţa Parlamentului, precizând că reglementarea valorii pagubei şi gravitatea vătămării rezultate din comiterea faptei de abuz în serviciu este necesară pentru delimitarea răspunderii penale de celelalte forme de răspundere juridică. Ministerul Justiţiei a anunţat că, urmare a deciziei CCR, infracţiunea de abuz în serviciu urmează să fie redefinită, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

CITIŢI ŞI: Reacţiile principalilor oameni politici la decizia instanţei în privinţa lui Liviu Dragnea

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră