Reacţiile principalilor oameni politici la decizia instanţei în privinţa lui Liviu Dragnea

21 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Reacţiile principalilor oameni politici la decizia instanţei în privinţa lui Liviu Dragnea

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat joi că Liviu Dragnea trebuie să demisioneze din toate funcţiile publice şi politice ca urmare a condamnării sale.

Liderul PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a fost condamnat joi la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, pentru instigare la abuz în serviciu. El a fost achitat pentru fals intelectual, anunţă News.ro.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, precizează că a luat act de decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie în dosarul "DGASPC Teleorman", adăugând că Liviu Dragnea se bucură de prezumţia de nevinovăţie până în momentul unei decizii definitive a instanţei.

"Am luat act de decizia Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie în dosarul 'DGASPC Teleorman'. Trebuie spus faptul că este o decizie în primă instanţă, ceea ce înseamnă că Liviu Dragnea se bucură în continuare de prezumţia de nevinovăţie, valabilă până în momentul unei decizii definitive a instanţei. Indiferent de sentinţa definitivă, vreau să subliniez importanţa continuării dezbaterii şi adoptării reformelor necesare pentru stoparea abuzurilor şi a încălcării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", a afirmat, joi, Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă transmis de ALDE AGERPRES.

Premierul Viorica Dăncilă, preşedinte executiv al PSD, consideră că aceia care cer demisia liderului partidului, Liviu Dragnea, înainte de pronunţarea unei decizii finale ''încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie''.

''Decizia instanţei de judecată în cazul preşedintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influenţa arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituţiei. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiţie, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alţii nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menţine şi după recursul din apel'', afirmă premierul, citată într-un comunicat al PSD.

Ea îşi exprimă susţinerea faţă de Dragnea la conducerea formaţiunii politice şi a Camerei Deputaţilor.

''Cred cu tărie în nevinovăţia preşedintelui PSD şi îl asigur de toată susţinerea mea la conducerea partidului şi a Camerei Deputaţilor - aceasta este singura atitudine corectă pentru respectarea prezumţiei de nevinovăţie, aşa cum ne cere Comisia Europeană, prin Directiva 2016/343. Consider că cei care cer demisia preşedintelui PSD înainte de pronunţarea unei decizii finale încalcă grav Constituţia României, Directivele Europene şi standardele Comisiei de la Veneţia, care garantează toate prezumţia de nevinovăţie. Guvernarea PSD -ALDE rămâne unită, obiectivele noastre, angajamentele noastre, determinarea noastră rămân aceleaşi. Vom realiza programul de guvernare şi vom duce până la capăt angajamentele pe care ni le-am asumat în faţa cetăţenilor, uniţi şi puternici în faţa tuturor piedicilor puse de cei care nu doresc binele acestui popor'', subliniază premierul.

"Liviu Dragnea trebuie să demisioneze din toate funcţiile. Nu se mai poate să continue să gireze funcţii publice şi politice punând în pericol democraţia din România şi imaginea României în lume. Este momentul ca România să se elibereze de acest vechil, care încearcă să transforme ţara într-o gubernie condusă în mod abuziv şi care încearcă să captureze statul român cu un singur scop, şi anume acela de a-şi rezolva problemele personale", a declarat Orban pentru AGERPRES.

El le-a transmis parlamentarilor majorităţii să voteze moţiunea de cenzură iniţiată de liberali în cazul în care Liviu Dragnea nu va demisiona din funcţii.

Fostul premier Dacian Cioloş a afirmat, joi, că Liviu Dragnea "trebuie să părăsească viaţa publică", precizând că "un politician cu două condamnări în Justiţie nu poate să mai stea în fruntea României".

"Domnul Dragnea trebuie să părăsească viaţa publică. Un politician cu două condamnări în Justiţie nu poate să mai stea în fruntea României şi să dicteze politica penală a statului. Pentru binele acestei ţări, pentru a rămâne într-o ordine legală şi morală, şeful Camerei Deputaţilor trebuie să renunţe la orice pârghie de putere. Demisia ar putea fi o şansă şi a celor de la putere pentru a renunţa la manipulări, agresivitate şi polarizarea României doar pentru apărarea cu orice preţ a unui vătaf", a scris Cioloş pe Facebook.

Fostul premier Victor Ponta a notat în pagina sa de Facebook: "Cand ai o functie publica sunt lucruri mult mai importante decat cariera personala / eu am demisionat atunci cand am fost inculpat ( pe nedrept) ca sa salvez PSD, Guvernul si regulile de drept in societatea romaneasca / dupa a doua condamnare Liviu Dragnea trebuie sa se retraga daca il intereseaza soarta PSD , a Guvernului si a Romaniei.

Ps - exact pe 21 Iunie ( cu un an in urma ) toti pesedistii au fost traumatizati si umiliti de Liviu Dragnea sa voteze motiunea de cenzura contra Guvernului PSD Grindeanu/ iata ca justitia le spala azi rusinea de atunci!".

Politica trebuie să-i facă pe cei care ocupă demnităţi publice cei mai umili oameni de pe acest pământ, a declarat joi, pentru AGERPRES, primarul Iaşiului, Mihai Chirica, după ce a fost făcut public faptul că Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare cu executare.

"Dacă lucrul acesta nu l-au înţeles oamenii politici din România din 1990 şi până încoace - în slujba, în sarcina poporului te face doar să fii, sau trebuie să fii, o persoană umilă, legată de comunitatea pe care o reprezinţi -, atunci nu ai ce căuta acolo. La noi, în România, politica a născut monştri, monştri în adevăratul sens al cuvântului, oameni fără educaţie şi fără principii, care au ajuns să coordoneze viaţa unor oameni educaţi şi cu principii, ceea ce a făcut ca România să rămână mult, mult în urmă. Sper ca din această lecţie să aibă de învăţat şi cealaltă parte a clasei politice, care nu are contact cu adevărata viaţă a românilor şi să se retragă la timp, pentru că, din păcate, sunt foarte mulţi. Altfel, îi va ajuta justiţia să plece", a declarat Mihai Chirica.

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a scris, în pagina sa de Facebook, un mesaj adresat direct lui Liviu Dragnea.

"Acum!
Daddy, nu doresc nimănui să fie condamnat, dar tu ai o condamnare penală definitivă şi alta în primă instanţă.
Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi că trebuie să demisionezi din funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor (al treilea om în stat) ? Acum !
La PSD n-aveţi decât să faceţi ce vreţi, dar, din a treia funcţie în stat, trebuie să pleci acum!"
, este mesajul lui Traian Băsescu.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră