Liber la „împuşcat“ infractori! Poliţiştii nu vor mai răspunde penal dacă folosesc arma din dotare

08 Sep 2016 | scris de Mara Răducanu
Liber la „împuşcat“ infractori! Poliţiştii nu vor mai răspunde penal dacă folosesc arma din dotare

Uzul de armă va cunoaşte o schimbare radicală după ce Parlamentul României a adoptat legea care stabileşte ca forţele de ordine să fie scutite de răspundere penală atunci când vor trage focuri de armă în infractori. Marţi a fost adoptat un proiect de modificare şi completare a legii care determină regimul armelor de foc şi al muniţiilor, fiind înlăturat caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale în cazul uzului de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de lege. 

 Astfel, legii 17 din 1996 i s-a adăugat un nou articol în care se spune: „Uzul de armă executat în condiţiile şi în situaţiile prevăzute de prezenta lege înlătură caracterul penal al faptei şi răspunderea materială a personalului instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale". Potrivit adevarul.ro, această modificare a fost operată la iniţiativa deputatului Ştefan Burlacu, fost ofiţer SPP, iar parlamentarii au adoptat modificarea şi completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor. Printre principalele modificări se numără înlăturarea răspunderii penale şi materiale a poliţiştilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale care deschid focul, respectând legea.

 De ce se tem poliţiştii să folosească arma din dotare

Site-ul www.miscareaderezistenta.ro  a făcut o solicitare la Poliţia Română pentru a afla ce spun statisticile din 2014-2015 despre folosirea armanentului din dotare de către poliţişti şi în câte cazuri au folosit arma oamenii în uniformă. „Toţi poliţiştii sunt dotaţi cu armament, portul acestuia fiind realizat doar atunci când exercitarea atribuţiilor de serviciu o impune. În cadrul procesului de pregătire, în scopul reducerii situaţiilor în care poliţistul ar putea fi expus unei stări de pericol ce ar justifica utilizarea armamentului, la nivelul Poliţiei Române au fost adoptate şi măsuri de natură organizatorică referitoare modul de intervenţie la evenimente, urmărindu-se în principal ca forţele de ordine implicate în soluţionarea evenimentului să fie proporţionale cu gradul de pericol preconizat al intervenţiei“, susţin oficiali din IGPR.

 

CITIŢI ŞI: DILEMA POLIŢISTULUI ROMÂN: a trage sau a nu trage? În 2015, oamenii în uniformă au folosit armamentul în 62 de situaţii 

 

În 2014, polițiștii au intervenit la 1.007.073 evenimente şi au folosir arma din dotare în 138 de situaţii

Astfel, potrivit informaţiilor primite de la IGPR, în cursul anului 2014, polițiștii au intervenit la 1.007.073 de evenimente ca urmare a solicitării formulate prin Sistemul Naţional Unic al Apelului de Urgenţă 112 sau prin alte mijloace de sesizare, au prins un număr de 9.243 persoane date în urmărire și au aplanat 154.711 stări conflictuale. În cursul anului 2014, în 138 de situații, polițiștii au folosit armamentul din dotare exclusiv pentru executarea unor focuri de avertisment. De asemenea, în 26 de situații, polițiștii au executat foc asupra unor vehicule, iar în 14 cazuri aceștia au executat foc asupra unor persoane, provocând rănirea a 13 dintre acestea.

În 2015, poliţiştii au folosit focul de avertisment în 62 de situaţii

Referitor la anul 2015, în perioada 1 ianuarie-1 iunie a.c., au fost înregistrate 62 de situații în care polițiștii au executat foc de avertisment, 16 situații în care au executat foc asupra unor vehicule și 2 situații în care au executat foc asupra unor persoane, provocând rănirea uneia dintre acestea. „Totodată, mai menționăm faptul că în cursul anului 2014 și 2015 nu au fost înregistrate decese survenite în urma vătămărilor corporale produse în urma executării de foc asupra unor persoane. De asemenea, mai trebuie specificat faptul că, în 75 % dintre cazuri, vătămările corporale s-au produs la nivelul membrelor inferioare sau superioare, ceea ce denotă o precauţie manifestată de către personalul Poliţiei Române în ceea ce priveşte protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor urmărite“, potrivit IGPR.

Îndemnul lui Băsescu din 2009 către poliţişti

În 2009, Traian Băsescu, preşedintele de atunci, lansa un apel generos pentru oamenii în uniformă: „Puneţi mai repede mâna pe armă în faţa infractorilor“. Şi Dan Nica, pe atunci ministru de Interne, a aprobat atunci cererea şefului statului, recunoscând însă, că poliţiştii români au o oarecare reticenţă în a folosi pistoalele din cauza lacunelor legislative şi a procedurii problematice de după. Dacă în România legea îi limitează pe polițiști, în Occident, aceştia se bucură de o mai mare libertate. Cunoscut este exemplul Statelor Unite unde orice abatere de la cuvântul agenților îi poate determina pe aceștia să facă uz de armă, fără prea multe negocieri.

Şi Liviu Popa îi îndemna pe poliţişti să pună mâna pe arme...

În 2011, Liviu Popa, şeful Poliţiei Române de atunci, relua acelaşi îndemn pentru subalteriii săi: „Folosiţi armamentul din dotare atunci când se impune. Pentru asta aveţi arma“, le spunea Popa oamenilor din „ograda“ lui. „Îi indemn la fermitate, să înlăture frică şi teama că, dacă vor folosi armamentul se va întâmpla nu ştiu ce. Îi asigur că nu vor trebui să facă multe rapoarte. (...) Când vor să reţină un suspect iar acesta nu se supune procedurilor de somare şi devine agresiv, politiştii au dreptul să folosească armamentul din dotare. Dacă suspectul nu se supune somaţiei, devine agresiv şi pune în pericol viaţa politiştilor, aceştia pot să tragă“, susţinea atunci Popa.

Tipurile de armament din dotarea polițiștilor

Tipurile de armament din dotarea polițiștilor sunt: pistol calibru 7,65 mm- model 1974 (Carpați), pistol calibru 9*18 mm-model Makarov și pistol calibru 9*19 mm- model Glock. Potrivit prevederilor art. 38 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, fiecare situaţie în care s-a făcut uz de armă se raportează de urgenţă ierarhic, iar de îndată ce va fi posibil, raportul va fi întocmit în scris. Dacă în urma uzului de armă s-a produs moartea sau vătămarea unei persoane, fapta se comunică de îndată procurorului competent, potrivit legii.

„În aplicarea acestor prevederi legale, la nivelul Poliţiei Române, sunt derulate procedurile necesare în vederea stabilirii existenţei/inexistenţei unei abateri disciplinare şi a vinovăţiei, cu privire cauzele şi împrejurările în care acestea s-au produs. În cazul în care, pe parcursul cercetării disciplinare, există suspiciuni rezonabile cu privire la săvârşirea unor infracţiuni, sunt sesizate organele de urmărire penală competente. În acest caz, procedura disciplinară pentru aceste fapte se suspendă până la soluţionarea definitivă a cauzei penale. Subliniem faptul că în toate cazurile în care s-a produs moartea sau vătămarea unei persoane, aspectele privind uzul de armă fac obiectul unor cercetări în cadrul unor dosare penale“, au explicat pentru site-ul nostru oficiali ai Poliţiei.

CE SPUNE LEGEA?

În conformitate cu prevederile Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului, toţi politiştii aflaţi în evidenţa unităţilor din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române au în dotare arme de foc. Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române stipulează la art.37 următoarele :

(1) Politia Romana poate interveni în forţă, în condiţiile legii, impotriva celor care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum şi împotriva celor care ameninţă cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat.

(2) Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea şi somarea, prin mijloace de amplificare sonoră, a participanţilor la dezordine asupra necesităţii respectării legii şi ordinii publice. Dacă dupa avertizare se încalcă în continuare ordinea publică şi legile, poliţistul numit ca şef al dispozitivului de ordine sau şefii ierarhici îi somează pe participanţi folosind formula: Prima somaţie: Atenţiune, vă rugăm să părăşiţi... Vom folosi forţa!, urmată de semnale sonore şi luminoase. Dacă după trecerea perioadei de timp necesare dispersării cei somaţi nu se supun, foloseşte o ultimă somaţie, astfel: Ultima somaţie: Părăsiţi... Se va folosi forţa!

(3) Daca in astfel de situatii, precum si in cele prevazute de art. 47 din Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor se impune uzul de arma, in prealabil se va folosi o ultima somatie, astfel: Parasiti... Se vor folosi armele de foc!

(4) Folosirea mijloacelor de impiedicare şi constrangere încetează de îndată ce s-a restabilit ordinea publică.

AGRESAŢI, BĂGAŢI ÎN SPITAL, ALERGAŢI ŞI MUŞCAŢI de ...infractori

Presa a relatat, de-a lungul timpului, multe speţe în care poliţiştii au fost bătuţi, împuşcaţi, alergaţi şi chiar muşcaţi în timpul unor misiuni de urmărire a infractorilor. Cu toate acestea, au ales să nu folosească armamentul din dotare.

„Dulăul“ de la Rutieră, omorât de afaceristul turc  în 2 august, în jurul orei 03.30, în zona intersecţiei străzii Nicolae Caramfil cu Şoseaua Pipera, unde se afla împreună cu alţi agenţi de la Brigada Rutieră a Capitalei, pentru un control în trafic. Accidentul a fost provocat de omul de afaceri turc Abdullah Atas, căruia poliţistul i-a făcut semn să oprească. Acesta a încetinit, dar când a ajuns în dreptul agentului de la Rutieră a accelerat şi l-a lovit. Poliţistul a fost târât pe capotă pe o distanţă aproximativ 350 de metri, apoi a fost aruncat pe şosea la 10 metri. Poliţiştii au stabilit că şoferul avea o alcoolemie de 1,65 la mie şi mergea cu o viteză de 180 - 200 de kilometri la oră. Conform anchetatorilor, după ce l-a lovit pe agent, omul de afaceri turc a fugit de la locul accidentului şi a fost prins de poliţişti în Pipera. Afaceristul riscă închisoarea pe viaţă.

Codruţ Oprea, băgat în comă, în 2010, de interlopul Danezu. În 2010, poliţistul Codruţ Oprea a fost lovit cu o sticlă în cap, într-un bar din Târgovişte, de către interlopul Danezu. De atunci, este în comă indusă pe un pat de spital. Părinţii lui se roagă în fiecare zi ca poliţistul să îşi revină, însă numai o minune îl mai poate readuce în starea iniţială. Codruţ Oprea a fost intubat şi protezat respirator, fiind ajutat să respire de către aparate. Acesta are şi o complicaţie pulmonară, prognosticul medicilor fiind rezervat. Poliţistul Codruţ Oprea de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Dâmboviţa a fost dus în comă de gradul IV la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, în noaptea de 4 spre 5 septembrie 2010, după ce a fost lovit cu o sticlă în cap, într-un bar din Târgovişte, de către George Daniel Uţă, membru al grupării Ghenosu. După ce l-a lovit pe poliţist, Uţă a fugit de la locul faptei, ieşind pe un geam de la toaleta localului Irish Pub din Târgovişte. El a fost prins în 5 septembrie 2010, într-un apartament din Bucureşti, fiind arestat preventiv şi acuzat de tentativă de omor.

Poliţist din Constanţa agresat pe o plajă din Mamaia. Un polițist din Constanța a fost lovit sâmbătă dimineața, în stațiunea Mamaia, de o mașină condusă de un șofer pe care încerca să-l legitimeze, după ce acesta își parcase autoturismul pe plajă. Conform unor surse din poliție, sâmbătă dimineața, s-a primit o sesizare prin 112 la Biroul Mamaia prin care se semnala că, pe plajă, este un autoturism parcat. La fața locului, s-a deplasat o echipă mixtă, formată dintr-un polițist și jandarm, care a identificat lângă mașină un bărbat. Agentul i-a solicitat acestuia să scoată mașina de pe plajă, dar a constatat că este sub influența alcoolului sau drogurilor, fapt pentru care s-a urcat polițistul la volan, iar bărbatul în dreapta. Conform acelorași surse, după ce a scos autoturismul de pe plajă, polițistul a coborât și i-a solicitat bărbatului respectiv actele de identitate.

"Acesta s-a făcut că se uită în torpedou, iar la un moment dat a sărit pe scaunul din stânga, a pornit mașina și s-a pus în mișcare cu viraj la stânga, acroșând polițistul cu portiera în zona șoldului", precizează sursele menționate.Șoferul în cauză și-a continuat deplasarea, iar după circa 1 km a lovit un stâlp, unde a fost prins și condus la spital pentru recoltarea probelor de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Potrivit acelorași surse, rezultatul primei probe ar fi indicat 2 la mie alcool în sânge. La spital, a ajuns și polițistul, acuzând dureri la coloană, fără a fi însă nevoie de internare. Potrivit surselor citate, șoferul în cauză are 31 de ani și este din Constanța

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră