Legea antifumat, la loc comanda! Oare, aleşii noştri ce „fumează“?

31 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
Legea antifumat, la loc comanda! Oare, aleşii noştri ce „fumează“?

 

Însă, cum în România legile se schimbă/ modifică/completează  cum la noi Senatorii din Comisia juridică au făcut un prim pas pentru oferirea unor condiţii mai bune pentru fumători, fiind de acord cu serie de amendamente potrivit cărora spaţiile închise unde nu se poate fuma sunt doar cele cu pereţi de jur împrejur, în schimb se va putea fuma în camere special amenajate. Amendamentele au fost citite în Comisia juridică de senatorul PNL Steliana Miron, care a semnat în calitate de iniţiator alături de deputaţii Daniel Fenechiu şi Răzvan Tănase modificarea legii.

CITIŢI ŞI: LEGEA ANTIFUMAT. Iată cine vă poate sancţiona dacă fumaţi în locuri publice!

 

CITIŢI ŞI: Șeful CCR, Augustin Zegrean: Mă las de fumat în spațiile publice când legea intră în vigoare

 

Ce modificări vor să aducă senatorii? 

Parlamentarii vor să modifice definiţia spaţiului unde se poate fuma, astfel potrivit articolului 2, spaţiul public închis este definit ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate sau de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă. Ei dau o nouă definiţie şi spaţiului închis de la locul de muncă, care este ”spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în legea securităţii şi sănătăţii în muncă 319/2006, cu modificările ulterioare. Un alt amendament depus la proiectul de lege prevede eliminarea limitării doar la zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale a fumatului.

Potrivit modificărilor dorite, fumatul va fi permis în camere special amenajate, cu respectarea următoarelor condiţii - să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.  Amendamentele au primit susţinerea tuturor senatorilor prezenţi la şedinţa comisiei juridice.  La rândul ei, iniţiatoarea amendamentelor, Steliana Miron, a oferit, potrivit mediafax.ro, şi un motiv hazliu pentru aprobarea amendamentelor.  “Am primit petiţii de la patronii de cluburi din centrul vechi în care se plângeau că sunt clienţi care nu îşi mai achită notele de plată, fiindcă spun că ies la fumat şi nu mai vin“, a spus Miron.

antifumattt

 

CITIŢI ŞI: Gata cu fumatul! Ce surpriză le pregătesc fumătorilor proprietarii localurilor din Capitală, din 16 martie

 

Studenţii din Regie, protest pe Legea antifumat 

Peste o mie de studenti au "iesit astazi la o tigara" pe Splaiul Independentei, in zona Regie, revoltati ca nu pot fuma nici macar pe aleile din campus, considerat prin lege, unitate de invatamant. „Au fost persoane care au fost amendate pentru că au fumat în Regie. Noi sperăm să se poată aduce amendamente pe lege, să nu mai fim nevoiţi să ieşim până pe Splai ca să fumăm. Sunt şi alte campusuri studenţeşti din ţară care se confruntă cu aceeleaşi probleme”, a spus Răzvan Florea, preşedintele Asociaţiei Studenţilor din Ingineria Sistemelor Biotehnice Bucureşti. 

 

Legea antifumat, în vigoare din 17 martie 2016 

Reamintim că legea-antifumat a intrat în vigoare pe 17 martie 2016. Se anunţa că angajaţii nu vor mai avea astfel voie să fumeze în spaţiile închise la locul de muncă, iar cei care încalcă interdicţia riscă să fie sancţionaţi atât de către angajator, cât şi de către poliţişti, pompieri şi jandarmi. Sanţiunile ce pot fi aplicate de angajator pot merge de la avertisment scris până la concediere.

tigatt fumatt

Interzicerea completă a fumatului în spaţiile închise de la locul de muncă este prevăzută de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Aceasta a apărut în Monitorul Oficial în data de 1 februarie şi va intra în vigoare în 45 de zile de la publicare, adică în data de 17 martie, potrivit avocatnet.ro. începând din 17 martie, fumatul va fi interzis complet în toate spaţiile publice închise.  În ceea ce priveşte sancţionarea contravenţională, dacă nu respectă interdicţia de a fuma în spaţiile închise de la locul de muncă, salariaţii vor risca să primească de la poliţişti o amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Surse din cadrul Ministerului de Interne au explicat pentru site-ul mariustuca.ro că politiştii sau jandarmii pot da amenzi doar dacă în timpul unor razii sau a unor controa făcute sesizează şi încălcări ale Legii Antifumat sau în cazul în care sunt făcute sesizări privind fumatul în spaţiul public.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră